Na codzień pracuję w biurze, średnio 6-7 godzin spędzam przed komputerem. Przeczytałam na stronie, że soczewki nie są wskazane dla takich osób. Jednakże codziennie dojeżdżam do pracy ok 70km w obie strony a moje oczy są wrażliwe na światło - podczas jazdy oślepiają mnie samochody jadące z naprzeciwka oraz słońce. Okulary ze szkłami transitions nie zdają egzaminu w samochodzie. Lubię sporty grupowe typu piłka siatkowa, gdzie okulary nie są po prostu wygodne. Okluary noszę od ponad 18 lat, więc zdecydowanie się na soczewki jest dla mnie problemem. Proszę o pomoc!
Witam,
Przy tak długiej pracy przy komputerze soczewki nie są dobrym rozwiązaniem,zdecydowanie lepsze w tym przypadku są okulary. Podczas jazdy samochodem okulary fotochromowe typu Transitions nie spełniają swojej funkcji ponieważ szyba samochodu nie przepuszcza promieni UV, a właśnie pod wpływem tych promieni ściemniają się szkła fotochromowe.Takie okulary mogą zastąpić szkła barwione na stałe ( 20-25% - delikatne barwienie, 50%- intensywne barwienie, 75%- barwienie bardzo intensywne przybliżone do okularów przeciwsłonecznych). Kolor barwienia można wybrać najróżniejszy, najczęściej jest to kolor brązowy (ale może być i kolor różowy, niebieski i każdy inny). Typ barwienia również można sobie dopasować, na przykład barwienie gradalne, kiedy górna część szkła jest bardziej intensywnie zabarwiona, a dolna mniej.Do uprawiania sportu najlepszym rozwiązaniem są soczewki jednodniowe.A jazda samochodem w soczewkach też często sprawia kłopoty, a zwłaszcza wtedy, kiedy musimy korzystać z klimatyzacji lub ogrzewania,wtedy często występują objawy suchości oka.
Ostatecznie radzę zostać przy okularach, a z soczewek kontaktowych korzystać okazjonalnie.
Pozdrawiam gorąco!
Tatiana Pokotycka
Ja również pracuje przy komputerze po 8 godz dziennie , pracując w soczewkach czułem duży dyskomfort , okulary są znacznie wygodniejsze .