Witam, od czasu wypadku straciłem wzrok na prawe oko i kilka lat temu usunięto mi je. Chcąc zmienić swój wygląd zdecydowałem się na wykonanie protezy oka w miejsce nieobecnego prawego oka, jednak nie znalazłem w Polsce polecanego okulisty, który mógłby ją profesjonalnie wykonać. Czy zechcą Państwo podzielić się informacjami na temat tej sytuacji? Dzięki.
Witam, w Pana przypadku należy zdecydować się na sprawdzony podmiot wyspecjalizowany w tym zakresie. Trudno jest wskazywać "najlepszą" opcję, a jest ich kilkanaście w Polsce. Również sam zakres świadczenia może być różny i musi być dostosowany do problemu oraz preferencji Pacjenta. Z doświadczenia naszych Pacjentów, którzy samodzielnie wybierali taki podmiot i byli zadowoleni po skorzystaniu ze świadczenia można wskazać np. "Protezownia Oczu" w Krakowie lub Pracownia techniczna protetyki twarzy Adrianna Mikołajczyk Witold Ajnenkiel w Łodzi. Przy czym to wskazania z doświadczenia naszych Pacjentów i nie podejmujemy się "polecania" wybranych podmiotów. Ten temat jest również szczególny, ponieważ najlepiej swoje doświadczenia mogą opisać wyłącznie główni zainteresowani, czyli Pacjenci. Możliwe, że Pan już trafił na to forum, na którym inni opisują swoje doświadczenia oraz wskazują odpowiednie podmioty: https://www.jednooczni.org/forum/protezy . My nie zajmujemy się tego typu świadczeniami, ew. kwalifikacją analizując sytuację danego Pacjenta i wskazując możliwe kierunki i opcje. Pozdrawiam serdecznie