Błyski w oku

Powiadomienia
Clear all

Błyski w oku

4 Posty
3 Users
0 Reactions
9,901 Widok
(@wladyslaw)
New Member
Autor tematu

Dzień Dobry.
Mam 61 lat, od kilku lat jestem diagnozowany pod kątem jaskry (mama chorowała), jednak do dzisiaj czytam bez okularów i przy badaniach ciśnienie w oczach jest w normie, na początku tego roku pojawiły się u mnie błyski w lewym oku i latające "muszki; kłaczki", podczas badania w poradni okulistycznej lekarz stwierdził, że nie jest to nic poważnego, określił schorzenie jako "fotopsje", zalecił krople i wizytę po 4 m-cach, do dnia dzisiejszego błyski nie ustąpiły a nawet pojawiają się częściej, a "kropka-kłaczek" na początku pojawiał się tylko po błyskach a teraz towarzyszy mi cały czas. W czasie drugiej wizyty również miałem zalecone krople : Lentonit k, które po okresie dwóch tygodni powodowały u mnie ropienie oczu (rano ciężko było otworzyć oczy). Po odstawieniu kropli oczy nie ropieją. zauważyłem, że w drugim oku zaczęły pojawiać się pojedyncze "kłaczki". Czy opisane objawy (fotopsje) są groźne? czy mają związek z jaskrą lub z wiekiem? czy i jak można to leczyć? czytałem forum i Pani odpowiedzi i porady. bardzo liczę na Pani odpowiedź.
Pozdrawiam.
Władysław

Opublikowany : 22/11/2017 9:30 pm
(@tatiana)
Eminent Member

Witam Panie Władysławie,
Objawy,które występują u Pana mogą być całkowicie niegroźne,ale zawsze wymagają szczegółowej oceny siatkówki po kroplach rozszerzających źrenicę z wykorzystaniem specjalnych soczewek do badania dna oka typu 3-lustro lub inny rodzaj soczewek, które umożliwiają ocenę obwodu siatkówki. Jeżeli takie badanie było wykonane przez prowadzącego okulistę, może Pan być spokojny mimo występujących dolegliwości w postaci błysków, "muszek i kłaczków". Zmiany w tym przypadku dotyczą tylko ciała szklistego i nie związane z uszkodzeniem siatkówki - najczęściej jest to tylne odłączenie ciała szklistego od siatkówki, co występuje bardzo często w zupełnie zdrowych oczach,zwłaszcza u osób po 50 r.ż. Błyski powinny stopniowo ustąpić, latające "muszki" w większości zostaną na zawsze i żadne leki w tym przypadku nie pomogą. Ale "muszki" te nie są groźne. Dokładne badanie dna oka z oceną obwodu siatkówki konieczne, ponieważ podobne objawy występują również przy odwarstwieniu siatkówki lub przedarciu siatkówki z wylewem krwi do ciała szklistego, wtedy konieczna może być laseroterapia siatkówki lub leczenie operacyjne. Z jaskrą takie zmiany nie mają nic wspólnego, z wiekiem - tak, z wysiłkiem fizycznym (schylanie się,podnoszenie ciężarów i t.d.) - tak. Leczenie nie jest konieczne, zwłaszcza po takim okresie od wystąpienia pierwszych objawów jak było u Pana. Leki nie dają istotnej poprawy. Czasem okuliści zalecają taki suplement diety jak Vitroft. Ale to tylko suplement diety.
Gdyby pojawiły się u Pana dodatkowe pytania chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka

Opublikowany : 26/11/2017 6:24 pm
(@wladyslaw)
New Member
Autor tematu

Dziękuję bardzo Pani Doktor za odpowiedź i wyjaśnienie mi pewnych obaw i niejasności związanych z "błyskami w oczach".
Ja mam ustaloną wizytę kontrolną na koniec stycznia 2018 r (ok. 2 m-ce), jeżeli do tego okresu błyski nie ustąpią i wizyta (badanie) nie rozwieją moich wątpliwości, poproszę o wizytę w Pani gabinecie.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Władysław

Opublikowany : 27/11/2017 9:09 pm
(@ola90)
New Member

Proponuję dokładnie kontrolować nadciśnienie tętnicze. Wskazana jest konsultacja okulisty. https://ranking.abczdrowie.pl/s/Okulista

Opublikowany : 21/07/2018 9:18 pm
Udostępnij: