Dzień dobry,
Od połowy sierpnia bieżącego roku u mojego męża (wiek 41 lat) w wyniku badania OCT stwierdzono CSR oka prawego. Nadmienię, że mąż zalicza się do ludzi o osobowości typu A. Od diagnozy zalecono przyjmowanie kropli do oczu Nevanac i Yellox każdy 3xdz (podawane na przemian). Mąż jest cały czas pod kontrolą tzn. ma wykonywane na bieżąco badania OCT oraz badanie AF. W pewnym momencie nastąpiła poprawa, ale niestety ostatnio lekkie pogorszenie. Zabieg laserem raczej odpada, ponieważ miejsce przecieku jest blisko centralnej części siatkówki.
Po ostatnim badaniu OCT zalecono rozważyć zastrzyk (nie znam nazwy, cena ok. 1.600 zł) i tutaj pojawia się pytanie:
Czy już wykonać zastrzyk, czy jeszcze poczekać (wiadomo, że czas działa na niekorzyść)?
Leczenie od połowy 08/2016 do teraz - wykonane badania:
1) OCT - 16.08.2016
2) OCT - 07.09.2016
3) AF - 14.09.2016
4) OCT - 06.10.2016
5) OCT - 16.11.2016
Za pozwoleniem czy można przesłać drogą elektroniczną wyniki badań do konsultacji? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Witam, proszę przesłać mi na e-mail wyniki badań. Z zastrzykiem można jeszcze poczekać, w CSR nie dają zbyt zadowalających efektów. A poprawa często następuje samoistnie nawet po kilku miesiącach. Więcej będę mogła powiedzieć po obejrzeniu wyników badań OCT (wszystkich) i AF.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
Dzien dobry,
Chorobe zdiagnozowano u mnie w 2012r, przez potora roku mialam kilka nawrotow choroby ale od 3 lat nic zlego sie niedzieje, chcialam natomiast zapytac czy dlugie loty samolotem (ok. 10 godz) moga miec jakikolwiek wplyw na moje oczy czy raczej nie ma przeciwwskazan?
z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Witam,
Niestety odpowiadam z pewnym opóźnieniem, ponieważ miałam urlop. Na szczęście CRS nie stanowi przeciwwskazania do lotów samolotem, zwłaszcza jeżeli od 3 lat choroba nie jest aktywna, nawet jeśli lot zapowiada się długi. I nie trzeba w żaden sposób zabezpieczać się lekami przed,po i w trakcie lotu. Jedynie co może zaszkodzić - stres związany z podróżą.Więc warto zachować całkowity spokój :).
Pozdrawiam serdecznie i życzę przyjemnej podróży
Tatiana Pokotycka
Dzień dobry,
Mam zdiagnozowany ces w prawym oku, od 21 czerwca wdrożone leczenie - nevanac krople X3 i spironol tabletki X2. Mam pytanie o stosowanie innych leków/suplementów, takich jak krople nawilżające hyal-drop multi oraz luteina w tabletkach - czy nie kolidują one z wdrożonym leczeniem. Myślę o icH stosowaniu głównie ze względu na zdrowe oko, które wieczorem jest dość zmęczone. Dodatkowe Pytaniami - czy można uprawiać wysiłek fiZYCZNY i w jakim stopniu, np. bieganie 5km POwoli, rower do pracy łącznie 24 km dziennie? Co z kawą - czy jest dopuszczalna i ile? (Alkohol odstawiłem, papierosów nie palę). Dziękuję i pozdrawiam, Przemek (lat 43).
Przepraszam, miało być crs w moim poście, android poprawia ;)
Witam Panie Przemysławie,
Leczenie dodatkowe, które Pan stosuje ze względu na zdrowe oko w niczym nie przeszkadza. Wysiłek fizyczny warto ograniczyć (przy tej samej odległości mniejsze tempo), kawa nie jest wskazana, ponieważ pobudza układ współczulny i podnosi ciśnienie tętnicze, a to działa niekorzystnie w CRS. Na pewno trzeba unikać stresu ! Pozdrawiam serdecznie. Tatiana Pokotycka
Bardzo dziękuję za pomocną odpowiedź.
Dzień dobry mam pytanie odnośnie csr
Zetknołen się z tą chorobą 4 marca 2019R. Mam takie pytanie od 20 lat jestem aktywny fizycznie 6Xtyg. Ro0wer bieganie ćwiczenia siłowe naprzemiennie i czy przy csr jest mi to zabronione? I JAK najszybciej powinienem zrobić sobie zabieg laserem żeby Niepotrzebnie nie czekać? Aha a jak jest z tym alkoholem bo rozumiem że nie wolno nadużywać a wieczorem piwkoto big dring Chyba nie zaszkodzi - rozumiem ze to chorobą ale mam nadzieję że z nią też się da żyć w miarę normalnie