Serdecznie witam :)
Mam małe pytanko .Co może powodować że czasami boli mnie oko (to chore na AMD),nie jest to jakiś mocny ból ale dokucza.Drugim okiem też zaczynam widzieć gorzej ale nie boli.
Pozdrawiam :)
Witam Pani Edyto,
Przepraszam za dlugi brak odpowiedzi, zwiazane to z moimi wyjazdami i ograniczonym dostepem do internetu. Teraz zmuszona jestem pisac z komorki, stad ta niepooprawna pisownia.
Moge Pania w stu procentach zapewnic,ze oko nie boli z powodu AMD.Choroba ta nigdy nie powoduje dolegliwosci bolowych, tylko pogorszenie widzenia centralnego roznego stopnia.Bol moze byc spowodowany wieloma innymi chorobami oczu, jak rowniez moze wystepowac w oczach zupelnie zdrowych. Moze to byc na przyklad bol promienujacy zupelnie niezwiazany z okiem.
Jezeli jest Pani pod stala kontrola okulistyczna i do tej pory nie stwierdzono innych chorob oczu,niz AMD, to takim bolem raczej nie powinna Pani sie martwic. Bardziej niepokojace jest pogorszenie widzenia w drugim oku. Ale sadze,ze pamieta Pani o tescie Amslera :).Jezeli test jest dodatni, to szybko trzeba udac sie do okulisty.
Pozdrawiam serdecznie :)
Tatiana Pokotycka
Serdecznie witam:)
To znowu ja zawracam Pani głowę .
Do bólu w oczach od jakiś 2 tyg. dołączyło się jeszcze uczucie jakbym miała oczy pełne piachu ,swędzą powieki i jak by oko było zupełnie suche.Nie lubię jasnego światła,bardzo mnie razi.Źle ogląda mi się telewizor i komputer(coraz mniej zaglądam do kompa i na neta).Coraz bardziej to dokucza.Do Kostrzynia jadę 24 października i być może od Pani dowiem się coś prędzej zanim tam pojadę.Powinnam to zgłosić w Kostrzyniu lekarzowi ??
Serdecznie pozdrawiam :):):) Bardzo dziękuję za udzielane mi odpowiedzi :):)
Witam,
Pani Edyto wcale nie zawraca mi Pani głowę. Nawet cieszę się,że w taki sposób mogę pomóc. Te dolegliwości, które opisuje Pani w swoim ostatnim poście,mogą być spowodowane zapaleniem spojówek albo w przebiegu zespołu suchego oka (brak łez),albo o podłożu alergicznym.Najpierw warto spróbować zastosować krople nawilżające (dostępne w aptece bez recepty), na przykład Hylo-Comod, Systane, Optive, Hyal-Drop.Częstotliwość stosowania może być dowolna w zależności od nasilenia objawów, od 2 do 5xdziennie, najlepiej,żeby to były krople bez konserwantów. Jeżeli objawy nie ustąpią, to radzę zgłosić się do lekarza.
Tatiana Pokotycka
Witam i serdecznie dziękuję za odpowiedz:)
Mam znajomą która ma problemy z oczami u syna .Ma 20 lat ,jak miał 7 lat miał operację oka-wszczepiali sztuczną soczewkę we Wrocławiu.Po operacji wyszło że odkleiła się siatkówka.Czy po tylu latach jest możliwość jeszcze jakoś odratować oko-wogóle nie widzi tym okiem.Drugie oko ma bardzo,bardzo słabo widzące.Bardzo prosiła mnie aby się Pani Doktor zapytać.
Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam :):)
Witam Pani Edyto,
Niestety, jeżeli oko jest całkiem ślepe (całkowity brak poczucia światła) nie ma szans na odratowanie wzroku.Żadne operacje, żadne leki nie są w stanie tego naprawić. Co do drugiego oka syna Pani znajomej, które słabo widzi, nic nie mogę powiedzieć, ponieważ nie wiem jaka jest przyczyna osłabienia wzroku w tym oku.
Jak Pani widzi, niewiele moja odpowiedź pomogła, a raczej wcale. Cóż, to są dość częste sytuacje w medycynie, kiedy jesteśmy bezradni.
Tatiana Pokotycka
Witam :):)
Odpowiedż jest bardzo wyczerpująca.Rodzice tego chłopca bardzo chcieli wiedzieć czy jest jeszcze jakaś nadzieja czy nie.Nie chcieli robić nadziei synowi ,ale znowu myśleli ze medycyna idzie do przodu.Fakt też jest taki że minęło już 13 lat i pewnych rzeczy po takim czasie nawet jak dziś się to leczy nie da rady uratować:(.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam :):):)
Za tydzień jadę do Kostrzynia do kontroli ,może tym razem usłyszę coś zadowalającego,choć po tym jak widzę to chyba nie możliwe:(
Edyta
Serdecznie witam:):)
Byłam w Kostrzyniu niby na dzień dzisiejszy zrobiła się blizna w miejscu gdzie był wysięk,ale nie wiadomo co dalej.W Kostrzyniu już nie będą robili PDT-u :(:(.
Muszę szukać gdzieś -nie wiem gdzie.Dzwoniłam do Wrocławia ,tam muszą zrezygnować z części swoich pacjentów.A NFZ odpisał mi że Lucentis refundowany od 50 lat.Przyjdzie pacjentom młodszym ślepnąć do 50.
Pacjenci prosili aby przekazać pozdrowienia dla Pani Doktor:):)
Serdecznie pozdrawiam :)
Edyta
Witam Pani Edyto,
Bardzo dziękuję za pozdrowienia :)!
To,że stwierdzono u Pani bliznę,to dobra wiadomość. Oznacza ona, że na dzień dzisiejszy zmiany w siatkówce (błona neowaskularna) nie są aktywne. A Pani wiek (domyślam się,że jest Pani przed pięćdziesiątką) daje nadzieję na dobre rokowanie. U młodszych pacjentów (do których Panią zaliczam) leczenie wysiękowej postaci zwyrodnienia siatkówki daje lepsze i trwalsze efekty.
Ale to nie znaczy,że wiek poniżej 50-ki może stanowić powód dyskwalifikacji z leczenia preparatami anty-VEGF (iniekcje doszklistkowe Lucentisu) w ramach umowy z NFZ.Ale niestety takie wytyczne otrzymały szpitale z NFZ.
Jak już wcześniej pisałam, absolutnie z tym się nie zgadzam. Niestety łatwiej się wydaje pieniądze na utrzymanie osób niepełnosprawnych z powodu zwyrodnienia siatkówki,niż na leczenie tej choroby.
Wydaje mi się,że pacjenci powinni częściej zgłaszać ten problem do NFZ, tak jak Pani.Może to w jakiś sposób zaskutkuje.
Generalnie leczenie zwyrodnienia siatkówki na dzień dzisiejszy jest bardzo trudnym tematem. Z jednej strony bardzo wysoki koszt, z drugiej strony nie zawsze efekty są takie, jakich się spodziewamy.
Co do PDT, trudno będzie Pani znaleźć ośrodek, który wykona u Pani PDT w ramach umowy z NFZ.Tych zabiegów wykonuje się w Polsce co raz mniej. Również związane to z bardzo wysokim kosztem (ok.7000zl.na pacjenta za 1 zabieg,kwotę podaję w przybliżeniu, ponieważ nie wiem dokładnie,na ile teraz NFZ wycenia PDT).A za takie pieniądze pacjent może otrzymać co najmniej 2 iniekcje Lucentisu (koszt około 3000zł., również w przybliżeniu,NFZ płaci za tę procedurę szpitalom znacznie mniej), który w wielu przypadkach daje znacznie lepszy efekt niż PDT. Z tym,że iniekcje trzeba powtarzać co miesiąc przez 3 miesiące na początku, a następnie co 6 mies.(rocznie koszt około 12000-15000zł.- 4-5 iniekcji). Przy PDT zabiegi się wykonuje średnio 3 razy co 3mies.(pierwszy rok leczenia), co rocznie wynosi około 21000zł.Dlatego co raz mniej szpitali decyduje się na wykonywanie PDT. W tej sytuacji korzystniej dla pacjentów byłoby zwiększenie ilości wykonywanych iniekcji Lucentisu.Tylko co mają robić pacjenci przed 50 r.ż.?
Najlepiej Pani Edyto, gdyby nie było u Pani wznowy tej choroby, szczerze Pani tego życzę. Sądzę,że szansy są bardzo duże, jeżeli udało się opanować chorobę.
Życzę dużo zdrowia!
Pozdrawiam serdecznie Panią i wszystkich pacjentów z AMD, którzy o mnie pamiętają :) :) :)
Tatiana Pokotycka
Dziękuję za miłe słowa i pozdrowienia.Mam nadzieję że choroba się wstrzyma bo na refundacje na Lucentis według NFZ zasługuję dopiero za 8 lat.Niestety prywatnie lucentis kosztuje 5900 zł od kiedy rezygnują z PDT-u.Dobijają pacjentów z AMD przed 50r.ż.Mam koleżankę za granicą ,jest pielęgniarką,pisała mi że jest więcej skutków ubocznych przy Lucentisie niż jest umieszczonych na ulotce polskiej.Bardzo dużo ludzi cierpi na potężne szumy uszne ,nie do wytrzymania.Nie wiadomo co w takiej sytuacji wybrać,ślepota i te szumy.Ponoć to bardzo paskudna dolegliwość,niektórzy nie wytrzymują tego i lądują w psychiatryku.Słyszała Pani doktor coś na ten temat?
Serdecznie pozdrawiam:):):)
Edyta
Witam Pani Edyto,
Pyta Pani, czy wiem coś na temat takich działań ubocznych Lucentisu jak uporczywe szumy w uszach. Na szczęście do tej pory nie spotkałam się z czymś takim. A co do ceny Lucentisu,to wiem,że kosztuje on w różnych ośrodkach od 2500zł.za jeden zastrzyk do 3200zł.Nie spotkałam się jeszcze z wyższą ceną. Około 6000zł.może kosztować zabieg PDT w ramach usługi komercyjnej.
Bądźmy dobrej myśli, oby nie miała Pani potrzeby korzystania z żadnej z tych metod :). Ma Pani baaaaaardzo duże szansy.
Pozdrawiam serdecznie Pani Edyto :) :) :)
Tatiana Pokotycka
Witam Pani Edyto,
Nie wiem,czy będzie Pani zaskoczona tą informacją, ale od grudnia wróciłam do pracy w Kostrzynie, więc myślę,że niedługo się spotkamy.
Pozdrawiam serdecznie :) :) :)
Tatiana Pokotycka
Niestety jak byłam ostatni raz w Kostrzyniu Pan Doktor powiedział ze nie będzie PDT-u w Kostrzyniu i że mam szukać pomocy w innym szpitalu jak ruszy choroba.Chyba że coś się zmieniło? a ja nie wiem.Mam badanie OCT 10 lutego i się okaże czy choroba ruszyła.W pazdzierniku wyszło że jest blizna w miejscu wysięku.
Serdecznie pozdrawiam:):)
Edyta
Witam:)
Chciałam tylko zapytać czy jest PDT w Kostrzyniu ???? Chciałam wiedzieć w razie jakby choroba u mnie ruszyła .Dzwoniłam po innych szpitalach i nic z tego .Albo nie mają albo mają już za dużo swoich pacjentów
Pozdrawiam
Edyta
Witam Pani Edyto,
Niestety PDT w Kostrzynie obecnie nie wykonuje się,ale to nie znaczy,że wcale nigdy już nie będzie wykonywane.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka