Serdecznie witam:)
Zrobiłam OCT ale Pani doktor stwierdziła że to nie wystarczy aby mi coś pewnego powiedzieć i mam zrobić AF.Miałabym badanie dziś ale jestem chora i bardzo kaszlałam (od dziś od południa jest mała poprawa)mam nadzieję że się wyleczę do 22 lutego.Nie napisałam wcześniej ale pan doktor w październiku kazał mi szukać sobie gdzie indziej placówki bo w Kostrzyniu niema PDT.
Serdecznie pozdrawiam :):)
Edyta
Pani Doktor znalazłam artykuł na temat leczenia zwyrodnienia plamki żółtej:
Operacja oczu
Nowatorska forma operacji oczu daje nadzieję około trzem milionom chorych na zwyrodnienie plamki żółtej spowodowane wiekiem. To najpopularniejszy powód ślepoty u osób powyżej 55 roku życia w Wielkiej Brytanii.
Operacja będzie podobna do operacji katarakty, na razie przeprowadzają ją prywatne kliniki w Wielkiej Brytanii. Zwyrodnienie plamki żółtej polega na zniszczeniu centralnego punktu wrażliwej na światło siatkówki z tyłu oka a to powoduje bliznowacenie i niemożność przekazania obrazów do mózgu. A to dla większości chorych oznacza stopniowe pogorszenie wzroku a nawet utratę widzenia w centralnej części oka. Co za tym idzie, chory nie może czytać, pisać, poradzić samochodu czy rozpoznawać ludzkich twarzy. Do tej pory nie istniała żadna skuteczna forma terapii. Podczas nowego zabiegu do oka wszczepia się dwie sztuczne soczewki zamiast naturalnej znajdującej się za tęczówką, druga zostaje wszczepione przed tęczówkę. Razem działają jak teleskop, pozwalając na ogniskowanie i przetwarzanie obrazu przez nerwy i wysyłanie go do mózgu. Zabieg trwa około 30 minut a po 12 tygodniach chory cieszy się całkiem dobrym wzrokiem.
Chciałam się dowiedzieć co Pani na temat tego artykułu sądzi,będzie to możliwe??
serdecznie pozdrawiam:)
Witam Pani Edyto,
Wcześniej przeczytałam Pani wiadomość,ale ze względu na brak czasu dopiero teraz zabrałam się do odpowiedzi.
W sprawie Pani oczu mogę powiedzieć,że dla oceny aktywności błony neowaskularnej (CNV)w AMD najbardziej przydatne i wiarygodne jest badanie OCT.Umożliwia ono analizę przekroju siatkówki skan po skanie,dokładnie uwidaczniając przestrzenie płynowe w obrębie siatkówki,umożliwia ocenę mapy grubości siatkówki. W wyniku aktywności CNV dochodzi do przecieku z naczyń błony neowaskularnej na skutek czego siatkówka w okolicy plamki staje się obrzęknięta. Ten proces trwający w czasie powoduje pogorszenie funkcji siatkówki zmysłowej i tym samym ostrości wzroku. Badanie angiografii fluoresceinowej również jak i OCT jest bardzo przydatne w diagnostyce AMD,ale mniej przydatne w monitorowaniu i ocenie aktywności błony CNV.Przy umiejscowieniu zmian w głębszych warstwach siatkówki i przy niewielkiej wznowie CNV przeciek może być słabo widoczny w AF,a zwłaszcza w przypadku,kiedy już są zmiany o charakterze bliznowacenia. W swojej opinii chcę zaznaczyć,że ostatecznie o stanie oczu i dalszych zaleceniach co do leczenia i diagnostyki decyduje lekarz prowadzący. Przy tych wszystkich badaniach (OCT,AF) oko, wiedza, doświadczenie i intuicja dobrego specjalisty są niezastąpione.
A co do operacji opisanej w znalezionym przez Pani artykule,to chyba trochę Panią rozczaruję.
Takie leczenie jest jak najbardziej możliwe,ale skuteczność tych zabiegów w AMD jest niewielka.W tym zabiegu zmienia się tylko układ optyczny oka,a nie stan siatkówki.Siatkówka nadal zostaje chora i źle funkcjonuje,więc widzenie staje się nieco lepsze tylko dlatego,że wzmacnia się układ optyczny oka i obraz który trafia na siatkówkę zostaje wielokrotnie powiększony, przez to lepiej widoczny. Czyli działa to na zasadzie okularów bardzo mocno powiększających, z tą tylko różnicą,że "okulary" są jakby wewnątrz oka,a nie na zewnątrz.
Poza tym szanse na refundację takich zabiegów przez NFZ (a koszt na pewno byłby kosmiczny) są znikome,prawie żadne.
Przykro mi bardzo,że tak Panią rozczarowałam swoją odpowiedzią. Nie chcę zabierać Pani nadziei na wyleczenie,ale przedstawiam sytuację realnie,jak to wygląda w życiu.
Pozdrawiam serdecznie :)
Tatiana Pokotycka
W pazdzierniku miałam diagnozę zwyrodnienie siatkówki plamki oka prawego.Po ostatnim OCT i AF lekarz w Legnicy (ponoć bardzo dobry)dał mi opis że mam zwyrodnienie plamki i bieguna tylnego obu oczu.Tak nie bardzo mogę znaleźć informacji na temat tych tylnych biegunów,szukałam na necie ale nic konkretnego nie znalazłam.
Bardzo dziękuje za udzielane mi informacje i zajęty przez to czas .
Bardzo serdecznie pozdrawiam:)
Edyta
Witam Pani Edyto po długiej przerwie :),
Pani Edyto nie musi Pani zastanawiać się na tylnym biegunem oka, najważniejszą strukturą tylnego bieguna jest plamka i to właśnie o nią cały czas chodzi w rozpoznaniach różnych lekarzy.
Dla Pani najważniejsze wiedzieć,czy to jest postać sucha,czy mokra. A jeżeli mokra,to czy jest aktywna,czy nieaktywna.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
serdecznie witam:)
Dawno nie zaglądałam bo moje oczy nie są zadowolone jak czytam z laptopa i wogóle jak czytam.
Mam postać mokrą AMD ale niby w tej chwili nie aktywną ( tak było w czerwcu) ale ostatnio gorzej widzę ,mam większe problemy w ,, wyczuciu" odległości.W dodatku od 2 tyg bardzo mnie bolą prawie cały czas oczy.Wizytę u okulisty mam 3 października i już się boję.
Mam pytanie -czy w Kostrzyniu jest PDT czy dalej niema.
Serdecznie pozdrawiam
Edyta
Witam serdecznie Pani Edyto :),
Przykro mi bardzo,że w dalszym ciągu odczuwa Pani pogorszenie widzenia. Niestety AMD jest chorobą przewlekłą.I nawet w fazie "nieaktywnej" wysiękowej AMD wzrok również często pogarsza się,chociaż wolniej i w mniejszym stopniu,niż w fazie aktywnej. Tak się dzieje również w suchej postaci AMD.
Niestety PDT w Kostrzynie nie wykonuje się od roku i wszystko wskazuje na to,że w przyszłości też nie będzie.
Pani Edyto,mam nadzieję,że Pani obecne odczucia związane ze wzrokiem nie są spowodowane pogorszeniem stanu siatkówki.
Życzę Pani dużo zdrowia i optymizmu :)
Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka
Witam bardzo serdecznie :)
Niestety ale co wizyta u okulisty to o linijkę mniej widzę . W środę okulistka zobaczyła na OCT zmiany w bliźnie po PDT i mam we wtorek zrobić angiografię aby sprawdzić co się dzieje. Pani Doktor mam pytanie-czy w pobliżu wykonują w jakimś szpitalu PDT i czy nadciśnienie ma jakiś zły wpływ na moją chorobę w oku.Od 2 miesięcy mam wysokie ciśnienie 150/ 110 ( zawsze byłam niskociśnieniowcem 85/45 ). Lekarz rodzinny zalecił mi tabletki na zbicie ciśnienia ale różnie na mnie działają ,czasami zbija ciśnienie a czasami nie.
Serdecznie pozdrawiam :)
Edyta
Witam Pani Edyto,
Niestety nie posiadam dokładnej informacji o szpitalach,które wykonują PDT.Z tego co mi wiadomo,żaden ze szpitali w województwie Lubuskiem nie wykonuje PDT. A w sprawie ciśnienia tętniczego powiem,że nadciśnienie tętnicze w istotny sposób wpływa na stan krążenia w siatkówce i naczyniówce,a tym samym wpływa na przebieg Pani choroby. Więc ciśnienie tętnicze musi zostać jak najszybciej ustabilizowane.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
Serdecznie witam .
Dziekuję za dpowiedź ,biorę tabletki i już mam unormowane ciśnienie.W lutym będę miała robione OCT i angiografię,mam nadzieję że nie będzie zmian w oku.
Serdecznie witam Panią Doktor :)
Dawno tu nie zaglądałam,Przez ten czas nie miałam nowych wysieków w oku ale mam coraz więcej mętów ( a nawet męciorów-tak mówi moja okulistka ) w drugim oku,
systematycznie biorę -super optik,galvenox i ostatnio vitroft.Jakie teraz są prowadzone metody leczenia AMD w szpitalu w Kostrzyniu ??
Edyta
Witam Pani Edyto,
Miło ponownie "widzieć" Panią na forum :). Bardzo się cieszę, że stan Pani oczu jest obecnie stabilny i nie ma wznowy wysiękowej AMD. A męty w ciele szklistym na szczęście nie są groźne. Bardzo często występują w całkiem zdrowych oczach. Warto tylko zawsze sprawdzić (sprawdza to okulista), czy nie towarzyszą tym mętom zmiany w obrębie siatkówki (otwór siatkówki obwodowej, odwarstwienie siatkówki, wylew do ciała szklistego). Leczenie takich mętów często nie jest konieczne, chyba że bardzo przeszkadzają. Leczenie poza tym, że nie jest konieczne, to jeszcze jest mało skuteczne. Mimo stosowania kropli (Vitreolent), tabletek (Vitroft) męty często nie znikają. Warto nauczyć się nie zwracać na nich uwagi.
Co do leczenia AMD w Kostrzynie, to nic praktycznie się nie zmieniło. Lucentis na NFZ podaje się na tych samych zasadach, co do tej pory. Tylko kolejka coraz dłuższa. Prawdopodobnie wkrótce będziemy również podawać Eylea (nowy lek o podobnym działaniu jak Lucentis), ale na razie NFZ tych zastrzyków nie refunduje.
Może odwiedzi Pani nas w Kostrzynie :)?
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka