Bardzo dziekuję za udzieloną odpowiedź. W tej sytuacji podjąłem decyzję o rezygnacji z wyjazdów w góry wysokie, niestety nie wszystko w zyciu jest chyba dane. chciałbym jeszcze zadać inne pytania, jeżeli pani odpowie bedzie mi niezmiernie miło:
1. czasami miewam dziwne uczucia w operowanym oku (drżenie powieki, dyskomfort, uczucie czegoś obcego). nie są to bardzo mocne doznania, ale zaczyna mi wtedy pracować wyobraźnia i wpadam w panikę, ze coś sie dzieje niegdobrego. Widzenie mam wtedy raczej bez zmian. czy mam się tym przejmować, czy to może oznaczać, że dzieją sie jakieś zmiany na złe?
2. żeby zminimalizować jakiekolwiek ryzyko zażywam profilaktycznie dość drogi preparat AMD Bildi, który zawiera sproszkowane wszystkie składniki potrzebne siatkowce i plamce, czy może pani coś na jego temat powiedzieć
3. jestem młodym i bardzo aktywnym mężczyzną, prowadzę dość dynamiczne życie towaryszkie, co jest bardzo często zwiazane ze spożywaniem alkoholu pod różną postacią. na pewno alkohol nie jest dobry co do zasady dla funkcjonowania organizmu, to oczywiste, jednakże czy ma on jakiś istotnie większy wpływ na sytuację mojego oka? nie chce rezygnować z przyjemnosci zycia, bo już dość się nacierpiałem przez to nieszczęsne oko i wystarczająco przewróciło mi to życie.
Może te ostatnie pytanie wyda się dziwne, ale myślę, że wiele innych osób też sobie je zadaje.
ps. na razie wszystko dobrze się układa z rekonwalescencją, przeszedłem nawet bardzo wymagające badania wzroku (w tym pole widzenia, które jest idealne, ciemnię i badania olśnienia) i pracuje w nowym zawodzie, gdzie niestety wzrok jest absolutną podstawą.
pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie,
Cieszę się, że podjął Pan słuszną decyzję i chętnie udzielę następnych odpowiedzi.
1. Te uczucia, które Pan opisuje w pytaniu nr 1, nie są groźne, raczej związane z lekką nadwrażliwością oka operowanego na czynniki zewnętrzne jak i zmęczenie, więc nie warto tym się przejmować.
2. Nie mam doświadczenia w stosowaniu preparatu AMD Bildi, więc nie mogę nic powiedzieć na jego temat, wiem na pewno, że jest to tylko leczenie wspomagające, trudno prześledzić skuteczność takich leków ze względu na indywidualny charakter przebiegu chorób siatkówki, sądzę, że lepiej gdyby Pan sam spróbował zauważyć różnicę. Nie jestem przeciwnikiem suplementów diety, ale też nie uważam te leki za niezbędne w leczeniu niektórych chorób siatkówki zwłaszcza u ludzi młodych i zdrowych pod względem stanu ogólnego.
3. Ostatnie pytanie jest bardzo fajne i sensowne, wielu nad tym się zastanawia, ale rzadko kto wprost zadaje takie pytanie lekarzowi. Alkohol w rozsądnych ilościach nie jest przeciwwskazany po okresie zakończenia leczenia. Doraźne spożycie alkoholu w umiarkowanych ilościach nie ma szkodliwego wpływu na wzrok, gorzej z większymi dawkami, które mogą między innymi doprowadzić do urazu oka, co może mieć skutki fatalne dla oka operowanego. Przewlekłe nadużycie alkoholu działa toksycznie na układ nerwowy, a w tym na nerw wzrokowy.
Musiał Pan trafić w bardzo dobre ręce skoro wszystko tak świetnie wygląda : ).
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
Dziękuję pani za kolejne odpowiedzi na moje pytania. rzeczywiście trafiłem chyba w dobre ręce, należały one do pani dr Justyny Sierockiej- Stępień w klinice okulistycznej w katowicach. przytoczyłem celowo nazwisko, gdyż publiczna pochwała w tym kraju jest chyba jeszcze dozwolona :-) ta klinika to rzeczywiście fabryka, ale gdzie szukać doświadczonych operatorów, jak nie w szpitalu, gdzie wykonuje się kilkanaście witrektomii dziennie i jest dedykowany oddział. tydzień wcześniej leżałem w innym szpitalu i pomimo, że nie mogę narzekać na jakość obsługi, zainteresowanie chorym i sprzęt, to nie mogę zrozumieć dlaczego tam nie podjęto się witrektomii uznając , że nastapiło samoistne przywarstwienie siatkówki i zostałem zwolniony. nie mam o to pretensji, jednakże byłem zaskoczony tym jak w chwilę potem trzech niezależnych okulistów stwierdziło, że to niemożliwe, a oko wcale nie wygląda dobrze. stąd szybka decyzja o zabiegu tydzień później. dziwna ta moja historia była, tym bardziej, że okulistki w pierwszym szpitalu wywarły na mnie bardzo dobre wrażenie i na pewno nie bagatelizowały mojego problemu. nikt nie znalazł również przyczyny odwarstwienia, nie było urazu, cukrzycy, guza etc. do dzisiaj nie wiem co się stało i to niepokoi mnie najbardziej. prawdopodobnie przeciążyłem się aktywnością i wysiłkiem fizycznym lub miała na to wpływ operacja zaćmy na tym oku dwa lata wcześniej i podwiązanie soczewki. chciałbym aby moja historia dodała otuchy innym osobom, które znajdowały się lub znajdują w sytuacji takiej choroby. przeżyłem chwile załamania zarówno przed, jak i po operacji bo nie wiadomo było czy się udała. A jednak czasami coś się udaje i wróciłem na prostą. Pani forum też rozszerzyło mi pogląd w tym temacie a pani odpowiedzi dały możliwość spojrzenia na mój casus przez osobę obiektywną. serdecznie pozdrawiam
Wesołych Świąt pani doktor :) Wszystkiego dobrego . Pozdrawiam Andrzej
Wesołych Świąt pani doktor :) Wszystkiego dobrego . Pozdrawiam Andrzej
Dziękuję bardzo za życzenia! Również życzę Zdrowych i Radosnych Świąt i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!
Tatiana Pokotycka
Dziękuję pani za kolejne odpowiedzi na moje pytania. rzeczywiście trafiłem chyba w dobre ręce, należały one do pani dr Justyny Sierockiej- Stępień w klinice okulistycznej w katowicach. przytoczyłem celowo nazwisko, gdyż publiczna pochwała w tym kraju jest chyba jeszcze dozwolona :-) ta klinika to rzeczywiście fabryka, ale gdzie szukać doświadczonych operatorów, jak nie w szpitalu, gdzie wykonuje się kilkanaście witrektomii dziennie i jest dedykowany oddział. tydzień wcześniej leżałem w innym szpitalu i pomimo, że nie mogę narzekać na jakość obsługi, zainteresowanie chorym i sprzęt, to nie mogę zrozumieć dlaczego tam nie podjęto się witrektomii uznając , że nastapiło samoistne przywarstwienie siatkówki i zostałem zwolniony. nie mam o to pretensji, jednakże byłem zaskoczony tym jak w chwilę potem trzech niezależnych okulistów stwierdziło, że to niemożliwe, a oko wcale nie wygląda dobrze. stąd szybka decyzja o zabiegu tydzień później. dziwna ta moja historia była, tym bardziej, że okulistki w pierwszym szpitalu wywarły na mnie bardzo dobre wrażenie i na pewno nie bagatelizowały mojego problemu. nikt nie znalazł również przyczyny odwarstwienia, nie było urazu, cukrzycy, guza etc. do dzisiaj nie wiem co się stało i to niepokoi mnie najbardziej. prawdopodobnie przeciążyłem się aktywnością i wysiłkiem fizycznym lub miała na to wpływ operacja zaćmy na tym oku dwa lata wcześniej i podwiązanie soczewki. chciałbym aby moja historia dodała otuchy innym osobom, które znajdowały się lub znajdują w sytuacji takiej choroby. przeżyłem chwile załamania zarówno przed, jak i po operacji bo nie wiadomo było czy się udała. A jednak czasami coś się udaje i wróciłem na prostą. Pani forum też rozszerzyło mi pogląd w tym temacie a pani odpowiedzi dały możliwość spojrzenia na mój casus przez osobę obiektywną. serdecznie pozdrawiam
Witam Panie Leszku,
Bardzo fajnie Pan pisze o swoich „przygodach” z okulistyką. Na pewno są to bardzo pożyteczne informacje dla innych pacjentów, którzy borykają się z podobnymi problemami . A co do dr Justyny Sierockiej- Stępień, też uważam że dobrych fachowców warto chwalić publicznie :) Takie komentarze miło się czyta zwłaszcza w epoce hejtu. Mam jeszcze do Pana pytanie w sprawie zaćmy. Czy to była zaćma pourazowa z podwichniętą soczewką, skoro sztuczna soczewka musiała być dodatkowo fiksowana szwami? Czy ewentualnie mogła to być zaćma wikłająca w przebiegu innych chorób oczu? Możliwe, że przyczyna odwarstwienia siatkówki rzeczywiście związana z operacją zaćmy z doszyciem sztucznej soczewki do twardówki, lub przyczyna zaćmy i odwarstwienia siatkówki była ta sama – stary uraz na przykład? Musi to być w jakiś sposób powiązane, odwarstwienie siatkówki nie powstaje ni stąd, ni zowąd w całkiem zdrowym oku. Jakby nie było cieszę się, że już jest Pan na prostej :) .
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
Witam ponownie. Pani Doktor, zastanawiam się czy otwór w plamce mógł powstać jako powikłanie z powodu leczenia laserem wtórnej zaćmy? ok. 6 mcy po laserze doszło do powstania dziury w lewym oku. Mam zaćmę wtórną na drugim oku i boję się poddać laseroterapii bo jeśli będzie tak samo, to nie będę mogła wcale czytać. Lekarz na ostatniej kontroli (6 mcy po witrektomii) powiedział, że wszystko poza zaćmą wtórną w prawym oku, jest w porządku i mimo postaci suchej AMD w obu oczach, nie ma potrzeby kontroli, dopiero jak zauważę zmiany w widzeniu lub zechcę zrobić usunięcie wtórnej zaćmy. Jak Pani zaleca swoim pacjentom?
Pozdrawiam M.
Witam ponownie. Pani Doktor, zastanawiam się czy otwór w plamce mógł powstać jako powikłanie z powodu leczenia laserem wtórnej zaćmy? ok. 6 mcy po laserze doszło do powstania dziury w lewym oku. Mam zaćmę wtórną na drugim oku i boję się poddać laseroterapii bo jeśli będzie tak samo, to nie będę mogła wcale czytać. Lekarz na ostatniej kontroli (6 mcy po witrektomii) powiedział, że wszystko poza zaćmą wtórną w prawym oku, jest w porządku i mimo postaci suchej AMD w obu oczach, nie ma potrzeby kontroli, dopiero jak zauważę zmiany w widzeniu lub zechcę zrobić usunięcie wtórnej zaćmy. Jak Pani zaleca swoim pacjentom?
Pozdrawiam M.
Witam,
Otwór w plamce na pewno powstał niezależnie od lasera ( z powodu wtórnej zaćmy). Nie powinna Pani obawiać się usunięcia laserem wtórnej zaćmy w prawym oku ( JAG-kapsulotomia), bez tego zabiegu widzenie będzie coraz gorsze, a zabieg jest bezpieczny.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
matylda-ja od siebie mogę dodać że usuwanie wtórnej zaćmy można robić kilka razy nawet, ja miałem już chyba 3 takie zabiegi.Jest to całkowicie bezpieczne i nie ma się czego obawiać, bo nie stwarz a to żadnego ryzyka dla oka.
Dziękuję za szybką odpowiedź. A co z kontrolami suchej postaci AMD? Jak często można wykonywać OCT? Jak często robić kontrole u okulisty? Dlaczego powtarza się JAG? Czy torebka soczewki zarasta?
dziękuję za zainteresowanie moją sytuacją i przepraszam za zwoke w odpowiedzi. przechodząc do pani pytania nikt nie wiedział skąd u mnie wzięła się zaćma. Miałem wtedy 43 lata, byłem zdrowy, nie miałem urazów, cukrzycy, etc nie brałem sterydów. miałem z kolei ciężką intelektualnie i pod względem steru pracę, która przede wszytkim polegala na czytaniu dokumentów. może to to, nie wiem. z tym podwiązaniem soczewki to tylko tak jako laik napisałem, sam nie wiem czy takie coś sie odbyło. po prostu chyba niesłusznie tak założyłem. operacja zaćmy odbyła się ktrótko i standorodowo, nie było zadnych powikłań, więc może tego nie było, nikt mnie o takim czymś nie poinforował. teraz jednym z moich największych marzeń, jest to, żeby odwarstwienie się nie powtórzyło, nie chce tego przechodzić drugi raz i to żebym mógł przynajmniej jeździć na rowerze w miarę sportowy sposób bo ze wszystkiego innego musiałem zrezygnować :( :( :( :( :( :(
Witam,miałem zabieg wiktrektomi i wymiany soczewki podczas jednego zabiegu lecz nie jestem pewien co do rekonwalescencji , mianowicie po wiktrektomi zalecane jest spanie na brzuchu i utrzymywanie pozycji głowy w dół a po usunięciu zaćmy zabrania się spania na brzuchu.czy może pani się odnieść do tego? ewentualnie proszę o wskazówki
Pzdrawiam
Witam,
Spanie na brzuchu zalecane bardziej w sytuacji, kiedy do komory ciała szklistego podany jest gaz, jeżeli w komorze ciała szklistego jest olej, spanie na brzuchu nie jest aż tak wymagane. Po operacji zaćmy rzeczywiście nie wskazane jest spać na brzuchu w pierwszych dniach lub tygodniach po operacji, aczkolwiek operacje zaćmy bez żadnych powikłań nie stwarzają zagrożenia z powodu nieodpowiedniej pozycji podczas snu.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
Dziękuję za szybką odpowiedź. A co z kontrolami suchej postaci AMD? Jak często można wykonywać OCT? Jak często robić kontrole u okulisty? Dlaczego powtarza się JAG? Czy torebka soczewki zarasta?[/
Witam ponownie,
AMD wymaga kontroli w zależności od stopnia zaawansowania zmian, sucha postać nie wymaga częstych kontroli, wystarczy 1x 6-12 mies., chyba że nastąpi pogorszenie widzenia (dodatni test Amslera, pogorszenie ostrości wzroku w okularach). Nie ma żadnych ograniczeń w częstotliwości wykonywania OCT, jest to badanie całkowicie bezpieczne, nieinwazyjne, więc można go wykonywać tyle razy, ile wymaga tego choroba oka. JAG-kapsulotomię czasem się powtarza w oczach po witrektomii lub w innych stanach (zapalenie błony naczyniowej) ze względu na zarastanie otworu po wcześniejszej kapsulotomii przez błonę włóknistą. Powtórny zabieg kapsulotomii jest również bezpieczny jak i pierwszy.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka
Witam serdecznie,
Swoją sytuację opisywałem w poście grudniowym-odwarstwienie siatkówki minęło plamkę żółtą i całkowicie straciłem widzenie w oku. Obecnie siatkówka jest przytwierdzona laserowo. Na początku lutego usunięto mi olej i zastąpiono go gazem.
1.W czasie gdy miałem olej cały czas w polu widzenia był pęcherz powietrza (prawdopodobnie pozostałość po opasaniu siatkówki). Po zmianie oleju na gaz pęcherz rozpadł się na kilka małych pęcherzyków. Bardzo proszę o odpowiedź, czy z czasem one się zanikną samoistnie, czy będzie potrzebny kolejny zabieg.
2.Obecnie mam też problem z widzeniem. Patrząc na przedmiot widzę go podwójnie i nie wiem, czy powinno się to skorygować okularami, czy widzenie samoczynnie powróci do normy.
3. Nie wiem także czy oszczędny tryb życia (możliwość podnoszenia cięższych przedmiotów-powrót do pracy) należy liczyć od czasu wpuszczenia oleju, czy gazu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Czy istnieją jakieś preparaty lecznicze lub leki wzmacniające realnie siatkówkę?