witrektomia

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

witrektomia

89 Wpisy
31 Użytkownicy
0 Reactions
76.9 K Widoki
(@kamila)
Wpisy: 1
New Member

Witam serdecznie,
Bardzo proszę o poradę. Mam 34 lata i jestem osobą z wysoką krótkowzroczności a (-15 dioptrii w obu oczach). W prawym oku siatkówka jest rozwarstwiona na obwodzie od ok 4 lat, w lewym oku od około pół roku jest otwór warstwowy w plamce. Nigdy nie przechodziłam żadnego zabiegu okulistycznego i zdaniem okulistów nie kwalifikuję się do zabiegu, jedynie do obserwacji. Dwa lata temu urodziłam córeczkę przez CC i chciałabym mieć kolejne dziecko. Czy moje obecne zmiany w oczach stanowią przeciwwskazanie do kolejnej Ciąży? Byłam uprzedzona, ze zmiany mogą choć nie muszą się pogłębiać w ciąży, ale wiadomo że różnie to bywa, a wówczas będę wymagała witrektomii. Czy jeżeli stan oczu pogorszyłby się w ciąży to czy mogę się wówczas poddać leczeniu? podobno podczas ewentualnej operacji miałabym możliwość korekcji wady przez wymianę soczewki, czy to prawda? Będę wdzięczna za poradę, Kamila

Opublikowano : 21/08/2018 3:44 pm
(@banita)
Wpisy: 8
Active Member

Pani doktor czy proliferacja może sama z siebie zniknąć?/zmaleć?Czy jedynym sposobem na usuniecie jest witrektomia?jakieś krople/tabletki/zioła na proliferacje?
Dziekuje i pozdrawiam
Andrzej

Opublikowano : 01/09/2018 10:58 pm
(@tatiana)
Wpisy: 49
Eminent Member

Pani doktor czy proliferacja może sama z siebie zniknąć?/zmaleć?Czy jedynym sposobem na usuniecie jest witrektomia?jakieś krople/tabletki/zioła na proliferacje?
Dziekuje i pozdrawiam
Andrzej

Proliferacje niestety same nie znikają i leczenie zachowawcze też nie ma na nie wpływu. Nie zawsze jest konieczne leczenie operacyjne (witrektomia), niektóre proliferację wymagają tylko obserwacji lub zabezpieczenia poprzez laseroterapię siatkówki.
Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka

Opublikowano : 07/09/2018 1:07 am
(@tatiana)
Eminent Member

Witam serdecznie,
Bardzo proszę o poradę. Mam 34 lata i jestem osobą z wysoką krótkowzroczności a (-15 dioptrii w obu oczach). W prawym oku siatkówka jest rozwarstwiona na obwodzie od ok 4 lat, w lewym oku od około pół roku jest otwór warstwowy w plamce. Nigdy nie przechodziłam żadnego zabiegu okulistycznego i zdaniem okulistów nie kwalifikuję się do zabiegu, jedynie do obserwacji. Dwa lata temu urodziłam córeczkę przez CC i chciałabym mieć kolejne dziecko. Czy moje obecne zmiany w oczach stanowią przeciwwskazanie do kolejnej Ciąży? Byłam uprzedzona, ze zmiany mogą choć nie muszą się pogłębiać w ciąży, ale wiadomo że różnie to bywa, a wówczas będę wymagała witrektomii. Czy jeżeli stan oczu pogorszyłby się w ciąży to czy mogę się wówczas poddać leczeniu? podobno podczas ewentualnej operacji miałabym możliwość korekcji wady przez wymianę soczewki, czy to prawda? Będę wdzięczna za poradę, Kamila

Witam,
Rozwarstwienie siatkówki i otwór warstwowy plamki żółtej rzeczywiście lepiej obserwować. Sama w sobie ciąża nie powoduje progresji choroby, jeżeli kiedykolwiek stan siatkówki i ulegnie zmianom, to niezależnie od ciąży, więc stan Pani oczu nie stanowi przeciwwskazania do urodzenia kolejnego dziecka. Poród zalecany drogą cięcia cesarskiego, tym bardziej że już jest stan po c.c. Korekta wady wzroku może nastąpić poprzez wymianę soczewki własnej na sztuczną jeżeli pojawi się problem zaćmy.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka

Opublikowano : 09/09/2018 4:41 pm
(@matylda)
Wpisy: 3
New Member

Witam!
Po operacji przejrzałej zaćmy mam teraz otwór w plamce i czeka mnie witrektomia. Pogorszenie widzenia obserwuję od maja.Czy taką operację robi się w znieczuleniu miejscowym? Mam wiele chorób towarzyszących. Czy lepiej zgodzić się na znieczulenie ogólne. Zabieg ma byc wykonany w trybie poliklinicznym bez pobytu w oddziale? Oczywiście kontrole na 2-gi dzień itd.

Opublikowano : 09/09/2018 10:27 pm
(@tatiana)
Eminent Member

Witam!
Po operacji przejrzałej zaćmy mam teraz otwór w plamce i czeka mnie witrektomia. Pogorszenie widzenia obserwuję od maja.Czy taką operację robi się w znieczuleniu miejscowym? Mam wiele chorób towarzyszących. Czy lepiej zgodzić się na znieczulenie ogólne. Zabieg ma byc wykonany w trybie poliklinicznym bez pobytu w oddziale? Oczywiście kontrole na 2-gi dzień itd.

Witam,
W większości przypadków operacje witrektomii wykonuje się w znieczuleniu miejscowym, w tym w otworach plamki. Zabieg witrektomii przy otworach plamki jest mało inwazyjnym zabiegiem i trwa stosunkowo krótko (inaczej jest w witrektomii z powodu odwarstwienia siatkówki lub krwotoków do ciała szklistego w przebiegu różnego rodzaju witreoretinopatii). Więc i w Pani sytuacji znieczulenie ogólne jest zbędne, a nawet może stwarzać dodatkowe ryzyko.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka

Opublikowano : 23/09/2018 8:09 pm
(@leszek)
Wpisy: 5
Active Member

Dzień dobry. na wstępie chciałbym podziękować za stworzenie tego forum i pani rzeczowe odpowiedzi. bardzo pomogły mi zrozumieć istotę schorzenia i zabiegu. jestem po myślę udanej witrektomii z podaniem gazu w klinice na ul. cyglanej w katowicach. zabieg był 8 tygodni temu i trwał jedynie 40 miniut. jestem młody 45 lat i w pełni sił witalnych. odzyskałem pole widzenia, teraz powoli odzyskuje ostrość. dwa lata wcześniej miałem operację zaćmy ze wszczepieniem soczewki trójogniskowej alcona. badania kontrolne wykazały przywarstwienie siatkówki na jej pełnym obwodzie i odzyskanie zabarwienia, gaz i krew wchonęły się . chciałbym zadać dwa pytania jedno typowe i dwa nietypowe:
1. jakie są moje szanse np. za 4 miesiące (poł roku po zabiegu) powrotu do nieprzesadzonej aktywności fizycznej chodzi o turystykę rowerową i treking górski?
2. czy będzie możliwe moje przebywanie na dużych wysokościach (np. 5000 m) w ramach trekingu górskiego
3. czy po tym zabiegu jest dopuszczalne przyjmowanie leków zawierających sildenafil ?
bardzo dziękuję za odpowiedź i przepraszam za pisownie, ale wchodzą mi tylko duże litery

Opublikowano : 30/10/2018 7:12 pm