witrektomia

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

witrektomia

89 Wpisy
31 Użytkownicy
0 Reactions
76.9 K Widoki
(@leszek)
Wpisy: 5
Active Member

Czy istnieją jakieś preparaty lecznicze lub leki wzmacniające realnie siatkówkę?

ja biore amd bildi, preparat jest drogi, brałem w trakcie rekonwalescencji, która przebiegła pomyślnie, teraz co pewnien czas biore zapobiegawczo. ten producent i skład mnie przekonuje pozdrawiam

Opublikowano : 03/04/2019 4:03 pm
(@Anonim)
Wpisy: 0

Dzień dobry Pani Tatiano.
Mam 26 lat, krótkowzroczność obu oczu miałem -7,5. Oto moja historia.

13 kwietnia 2018
Podczas okresowych badań okulista z medycyny pracy wykrył odwarstwienie siatkówki prawego oka.

18 kwietnia 2018 – stwierdzono odwarstwienie siatkówki z przedarciem
Operacja - PPV 23G, endolaserokoagulacja siatkówki, wymiana DK-lina/ olej silikonowy (1300) w prawym oku.
Na kontroli prawdopodobnie po miesiącu (nie pamiętam dokładnie kiedy to stwierdzono)
Niedoleganie siatkówki, jaskra wtórna.

2 lipca 2018
Operacja – PPV 23G, wymiana oleju silikonowego 1300 cst/ d-k lina/ olej 2000cst, endolaserokoagulacja siatkówki w prawym oku.
Na kontroli po miesiącu również i tym razem stwierdzono że siatkówka nie dolega.

5 września 2018
Operacja – PPV 23G, płukanie przedniej komory, wymiana oleju silikonowego (5000cst), retinotomia obwodowa (1/3), endolaserokoagulacja siatkówki w prawym oku.
Na kontroli stwierdzono zaćmę wikłającą oraz jaskrę wtórną.

24 kwietnia 2019
Operacja – PPV 23G, ewakuacja oleju sylikonowego z komory ciała szklistego, płukanie przedniej komory prawego oka.
Stwierdzono również potrzebę laserokoagulacji lewego oka co uczyniono po tygodniu podczas wizyty kontrolnej.

30 maja 2019 – operacja zaćmy
Fakoemulsyfikacja zaćmy wikłającej, implantacja sztucznej soczewki wewnątrzgałkowej dotorebkowo w prawym oku (soczewka Akreos Adapt +17.00)

Ostrość wzroku na dzień 30 maja 2019
W dal PO: 0,05 s.cor ->0.2 c .shp -2.5D
W dal LO: lp z 1m -> 1.0c shp -8.0D
Z bliska PO: 1.25 s.cor
Z bliska LO: 0.5 c.shp -5.0D

Moje pytania.
1. Minęło prawie 2 m-ce od ewakuacji oleju i 0,5 m –ca od operacji zaćmy.
Tekst czcionką 10 pkt przeczytam lecz jest on za mgłą i pływa (nie jest w linii prostej)
Czy to się poprawi ?
2. Obecnie zakrapiam oczy 2x dziennie Cosopt. Ciśnienie oka w na kontroli było w normie. Czasem jednak czuje ucisk w okolicy oka, szczególnie rano, pewnie jest to spowodowane wzrostem ciśnienia. Widzę też czasem przepływające światełka od strony nosa. Czy w moim przypadku jaskra wtórna doprowadzi do ślepoty?
3. Wskazania: Oszczędzający tryb życia bez wysiłków fizycznych.
Pracuję fizycznie (serwis pojazdów szynowych)
Jak długo szczególnie się oszczędzać (pół roku)?
A później jak wygląda sprawa dźwigania, (ile można bezpiecznie podnieść)?
Wiem że dźwiganie ciężkich rzeczy dożywotnio wykluczone.
4. Czy czytanie, intensywna nauka, praca przy komputerze jest bezpieczna (planuje studia)?

Pozdrawiam.

Opublikowano : 16/06/2019 8:19 pm
(@zofia)
Wpisy: 1
New Member

DzieŃ Dobry
Miałem WYKONANą WITREKTOMIE PRAWEGO OKA+ ENDOLASER+ PODANIE GAZU sf6 DO KOMORY CIAŁA SZKLISTEGO DNIA 18.07. nA ZABIEG ZOSTAŁEM SKIEROWANY PO WIZYCIE NA OSTRYM DYŻUŻE PO STWIERDZENIU ODWARSTWIENIA SIATKÓWKI . iDąC NA ZABIEG WIDZIAŁEM WSZYSTKIE RZĘDY NA TABLICY. oBECNIE MINĘŁO JUŻ 6 TYGODNI NA OKO NIC NIE WIDZE POZA BARDZO CIEMNYMI KONTURAMI Z ODLEGŁOŚCI 1M. mAM PYTANIE CZY TAK JUŻ POZOSTANIE. cZY W DALSZYM CIĄGU UTRZYMUJE SIĘ GAZ W OKU KTÓRY UTRUDNIA WIDZENIE?. jAKIE KROKI TERAZ POCZĄĆ W TEJ SPRAWIE. w POLIKLINICE MIAŁEM DWIE WIZYTY PO ZABIEGU I PRZY ŻADNEJ LEKARZ NIE MÓGŁ WYKONAĆ usg, TŁUMACZĄC ŻE TAM W OKU JEST JESZCZE GAZ. 30.08 JADE NA TRZECIĄ WIZYTĘ ALE SAM WIEM ŻE STAN MOJEGO OKA SIĘ NIE ZMIENIŁ OD WCZEŚNIEJSZYCH WIZYT. cAŁY CZAS BIORę KROPLE lEVOMER I yELLOX. pROSZę O JAKIEŚ INFORMACJE , KTÓRE POMOGą MI W DALSZYM POSTęPOWNIU.

Opublikowano : 29/08/2019 2:00 am
(@iwona)
Wpisy: 1
New Member

Dzień Dobry Pani Doktor.
Moja mama jest po wylewie do gałki ocznej prawej. Ma blizne w plamce oka prawego po wylewie. i zaniki rpe z efektem okienkowym i hiperrefleksywnością naczyniówki. Lekarze powiedzieli, że nic nie da się już zrobić (okreslili, że ,,wyschło').
W lewym oku -AMD wysiękowe., nieregularny przebieg zew. pasma hiperrefleksyjnego-druzy siatkówki i ped. Poza tym stwierdzono angiopatie nadciśnieniową. Jest po kilku iniekcjach avastinem do k.c.sz. ol. Iniekcje były od listopada 2018r. 3 września 2019r Dostała aktylaze z powodu wystąpienia krwotoku posiatkówkowego w oku lewym. Niestety nie ma poprawy. Po drugim wylewie nie przeczyta tekstu nawet przez lupkę. Odmówiła podania gazu do ciała szklistego, bojąc się ze nie wytrzyma pozycji leżącej na brzuchu w nocy z powodu bólu nóg. W wypisie ze szpitala stwierdzono: dno oka lewego:tarcza nerwu II o granicy wyraźnej, kremowa. Naczynia tętnicze wąskie, sztywne, żyły poszerzone. W tylnym biegunie świeży krwotok podsiatkówkowy i pod rpe dochodzący do obu łuków naczyniowych od dołu dodatkowe ognisko krwotoku poniżej łuku, w samym centrum blizna. Na obwodzie przegrupowany barwnik. Siatkówka przyłożona .Po tym mama była jeszcze u kontroli i powiedziano jej, że nie wszystko się jeszcze wchłonęło. Niewielkie widzenie jest po bokach. Czy jest jeszcze ratunek dla oczu lub jednego chociaż oka? Co można i należałoby jeszcze zrobić w tym kierunku aby zachować wzrok? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Opublikowano : 20/09/2019 9:18 pm
(@beata87)
Wpisy: 2
New Member

Mam pytanie. 3Moja 3mamusia 3jest po zaBIEGU WITREKTOMII I MAM PYTANIE: CZY MOŻE SAMODZIELNIE MYĆ WŁOSY I W JAKIEJ POZYCJI?

Opublikowano : 15/12/2019 3:45 pm
(@tatiana)
Wpisy: 49
Eminent Member

Witam,
Wszystko zależy ile dni jest mama po zabiegu, we wczesnym okresie ( do 3-4 tyg.) warto to skonsultować z lekarzem prowadzącym, ponieważ dużo zależy od rozpoznania (odwarstwienie siatkówki,wylew, otwór w plamce, błona nasiatkówkowa) i przebiegu zabiegu (podany gaz do komory ciała szklistego lub olej silikonowy). Najczęściej wymagana pozycja to twarzą w dół, w pierwszych dniach (do 2 tyg.) lepiej byłoby mamie pomóc,a po tygodniu ostrożnie mogłabym już to robić samodzielnie oczywiście szczelnie zamykając oczy, oby nie mieć kontaktu z wodą lub szamponem. Po 4 tyg.praktycznie po każdej witrektomii przy prawidłowym gojeniu można tego typu czynności wykonywać samodzielnie bez większych ograniczeń.
Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka

Opublikowano : 15/12/2019 7:03 pm
(@beata87)
Wpisy: 2
New Member

Dziękuję za odpowiedź.
Mamusia jest równo 3 tygodnie po zabiegu. Nikt jej nie kazał spać twarzą w dół. Dopiero wczoraj przeczytałyśmy o tym na forum. Podczas kontrolnej wizyty lekarz stwierdził, że nie ma obrzęków, wszystko wygląda dobrze. Wiemy, że widzenie będzie się jeszcze poprawiać w ciągu 2 miesięcy, ale mamusia twierdzi, że z dnia na dzień pole widzenia się powiększa i jest coraz lepiej.
Na forum przeczytałam, że po upływie 3 tygodni spanie w pozycji z twarzą w dół nie ma znaczenia, więc i tak nie wrócimy tego czasu. Teraz chodzi, by mamusia postępowała podczas rekonwalescencji jak najwłaściwiej. Będę jej pomagać przy myciu jeszcze przez jakiś czas.
Pozdrawiam Pani Doktor

Opublikowano : 16/12/2019 7:00 pm
(@roomack)