Czy istnieją jakieś preparaty lecznicze lub leki wzmacniające realnie siatkówkę?
ja biore amd bildi, preparat jest drogi, brałem w trakcie rekonwalescencji, która przebiegła pomyślnie, teraz co pewnien czas biore zapobiegawczo. ten producent i skład mnie przekonuje pozdrawiam
Dzień dobry Pani Tatiano.
Mam 26 lat, krótkowzroczność obu oczu miałem -7,5. Oto moja historia.
13 kwietnia 2018
Podczas okresowych badań okulista z medycyny pracy wykrył odwarstwienie siatkówki prawego oka.
18 kwietnia 2018 – stwierdzono odwarstwienie siatkówki z przedarciem
Operacja - PPV 23G, endolaserokoagulacja siatkówki, wymiana DK-lina/ olej silikonowy (1300) w prawym oku.
Na kontroli prawdopodobnie po miesiącu (nie pamiętam dokładnie kiedy to stwierdzono)
Niedoleganie siatkówki, jaskra wtórna.
2 lipca 2018
Operacja – PPV 23G, wymiana oleju silikonowego 1300 cst/ d-k lina/ olej 2000cst, endolaserokoagulacja siatkówki w prawym oku.
Na kontroli po miesiącu również i tym razem stwierdzono że siatkówka nie dolega.
5 września 2018
Operacja – PPV 23G, płukanie przedniej komory, wymiana oleju silikonowego (5000cst), retinotomia obwodowa (1/3), endolaserokoagulacja siatkówki w prawym oku.
Na kontroli stwierdzono zaćmę wikłającą oraz jaskrę wtórną.
24 kwietnia 2019
Operacja – PPV 23G, ewakuacja oleju sylikonowego z komory ciała szklistego, płukanie przedniej komory prawego oka.
Stwierdzono również potrzebę laserokoagulacji lewego oka co uczyniono po tygodniu podczas wizyty kontrolnej.
30 maja 2019 – operacja zaćmy
Fakoemulsyfikacja zaćmy wikłającej, implantacja sztucznej soczewki wewnątrzgałkowej dotorebkowo w prawym oku (soczewka Akreos Adapt +17.00)
Ostrość wzroku na dzień 30 maja 2019
W dal PO: 0,05 s.cor ->0.2 c .shp -2.5D
W dal LO: lp z 1m -> 1.0c shp -8.0D
Z bliska PO: 1.25 s.cor
Z bliska LO: 0.5 c.shp -5.0D
Moje pytania.
1. Minęło prawie 2 m-ce od ewakuacji oleju i 0,5 m –ca od operacji zaćmy.
Tekst czcionką 10 pkt przeczytam lecz jest on za mgłą i pływa (nie jest w linii prostej)
Czy to się poprawi ?
2. Obecnie zakrapiam oczy 2x dziennie Cosopt. Ciśnienie oka w na kontroli było w normie. Czasem jednak czuje ucisk w okolicy oka, szczególnie rano, pewnie jest to spowodowane wzrostem ciśnienia. Widzę też czasem przepływające światełka od strony nosa. Czy w moim przypadku jaskra wtórna doprowadzi do ślepoty?
3. Wskazania: Oszczędzający tryb życia bez wysiłków fizycznych.
Pracuję fizycznie (serwis pojazdów szynowych)
Jak długo szczególnie się oszczędzać (pół roku)?
A później jak wygląda sprawa dźwigania, (ile można bezpiecznie podnieść)?
Wiem że dźwiganie ciężkich rzeczy dożywotnio wykluczone.
4. Czy czytanie, intensywna nauka, praca przy komputerze jest bezpieczna (planuje studia)?
Pozdrawiam.
DzieŃ Dobry
Miałem WYKONANą WITREKTOMIE PRAWEGO OKA+ ENDOLASER+ PODANIE GAZU sf6 DO KOMORY CIAŁA SZKLISTEGO DNIA 18.07. nA ZABIEG ZOSTAŁEM SKIEROWANY PO WIZYCIE NA OSTRYM DYŻUŻE PO STWIERDZENIU ODWARSTWIENIA SIATKÓWKI . iDąC NA ZABIEG WIDZIAŁEM WSZYSTKIE RZĘDY NA TABLICY. oBECNIE MINĘŁO JUŻ 6 TYGODNI NA OKO NIC NIE WIDZE POZA BARDZO CIEMNYMI KONTURAMI Z ODLEGŁOŚCI 1M. mAM PYTANIE CZY TAK JUŻ POZOSTANIE. cZY W DALSZYM CIĄGU UTRZYMUJE SIĘ GAZ W OKU KTÓRY UTRUDNIA WIDZENIE?. jAKIE KROKI TERAZ POCZĄĆ W TEJ SPRAWIE. w POLIKLINICE MIAŁEM DWIE WIZYTY PO ZABIEGU I PRZY ŻADNEJ LEKARZ NIE MÓGŁ WYKONAĆ usg, TŁUMACZĄC ŻE TAM W OKU JEST JESZCZE GAZ. 30.08 JADE NA TRZECIĄ WIZYTĘ ALE SAM WIEM ŻE STAN MOJEGO OKA SIĘ NIE ZMIENIŁ OD WCZEŚNIEJSZYCH WIZYT. cAŁY CZAS BIORę KROPLE lEVOMER I yELLOX. pROSZę O JAKIEŚ INFORMACJE , KTÓRE POMOGą MI W DALSZYM POSTęPOWNIU.
Dzień Dobry Pani Doktor.
Moja mama jest po wylewie do gałki ocznej prawej. Ma blizne w plamce oka prawego po wylewie. i zaniki rpe z efektem okienkowym i hiperrefleksywnością naczyniówki. Lekarze powiedzieli, że nic nie da się już zrobić (okreslili, że ,,wyschło').
W lewym oku -AMD wysiękowe., nieregularny przebieg zew. pasma hiperrefleksyjnego-druzy siatkówki i ped. Poza tym stwierdzono angiopatie nadciśnieniową. Jest po kilku iniekcjach avastinem do k.c.sz. ol. Iniekcje były od listopada 2018r. 3 września 2019r Dostała aktylaze z powodu wystąpienia krwotoku posiatkówkowego w oku lewym. Niestety nie ma poprawy. Po drugim wylewie nie przeczyta tekstu nawet przez lupkę. Odmówiła podania gazu do ciała szklistego, bojąc się ze nie wytrzyma pozycji leżącej na brzuchu w nocy z powodu bólu nóg. W wypisie ze szpitala stwierdzono: dno oka lewego:tarcza nerwu II o granicy wyraźnej, kremowa. Naczynia tętnicze wąskie, sztywne, żyły poszerzone. W tylnym biegunie świeży krwotok podsiatkówkowy i pod rpe dochodzący do obu łuków naczyniowych od dołu dodatkowe ognisko krwotoku poniżej łuku, w samym centrum blizna. Na obwodzie przegrupowany barwnik. Siatkówka przyłożona .Po tym mama była jeszcze u kontroli i powiedziano jej, że nie wszystko się jeszcze wchłonęło. Niewielkie widzenie jest po bokach. Czy jest jeszcze ratunek dla oczu lub jednego chociaż oka? Co można i należałoby jeszcze zrobić w tym kierunku aby zachować wzrok? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Mam pytanie. 3Moja 3mamusia 3jest po zaBIEGU WITREKTOMII I MAM PYTANIE: CZY MOŻE SAMODZIELNIE MYĆ WŁOSY I W JAKIEJ POZYCJI?
Witam,
Wszystko zależy ile dni jest mama po zabiegu, we wczesnym okresie ( do 3-4 tyg.) warto to skonsultować z lekarzem prowadzącym, ponieważ dużo zależy od rozpoznania (odwarstwienie siatkówki,wylew, otwór w plamce, błona nasiatkówkowa) i przebiegu zabiegu (podany gaz do komory ciała szklistego lub olej silikonowy). Najczęściej wymagana pozycja to twarzą w dół, w pierwszych dniach (do 2 tyg.) lepiej byłoby mamie pomóc,a po tygodniu ostrożnie mogłabym już to robić samodzielnie oczywiście szczelnie zamykając oczy, oby nie mieć kontaktu z wodą lub szamponem. Po 4 tyg.praktycznie po każdej witrektomii przy prawidłowym gojeniu można tego typu czynności wykonywać samodzielnie bez większych ograniczeń.
Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka
Dziękuję za odpowiedź.
Mamusia jest równo 3 tygodnie po zabiegu. Nikt jej nie kazał spać twarzą w dół. Dopiero wczoraj przeczytałyśmy o tym na forum. Podczas kontrolnej wizyty lekarz stwierdził, że nie ma obrzęków, wszystko wygląda dobrze. Wiemy, że widzenie będzie się jeszcze poprawiać w ciągu 2 miesięcy, ale mamusia twierdzi, że z dnia na dzień pole widzenia się powiększa i jest coraz lepiej.
Na forum przeczytałam, że po upływie 3 tygodni spanie w pozycji z twarzą w dół nie ma znaczenia, więc i tak nie wrócimy tego czasu. Teraz chodzi, by mamusia postępowała podczas rekonwalescencji jak najwłaściwiej. Będę jej pomagać przy myciu jeszcze przez jakiś czas.
Pozdrawiam Pani Doktor