witrektomia

Powiadomienia
Clear all

witrektomia

89 Posty
30 Users
0 Reactions
70.3 K Widok
(@leszek)
Active Member

Czy istnieją jakieś preparaty lecznicze lub leki wzmacniające realnie siatkówkę?

ja biore amd bildi, preparat jest drogi, brałem w trakcie rekonwalescencji, która przebiegła pomyślnie, teraz co pewnien czas biore zapobiegawczo. ten producent i skład mnie przekonuje pozdrawiam

Opublikowany : 03/04/2019 4:03 pm
(@Anonim)
New Member Gość

Dzień dobry Pani Tatiano.
Mam 26 lat, krótkowzroczność obu oczu miałem -7,5. Oto moja historia.

13 kwietnia 2018
Podczas okresowych badań okulista z medycyny pracy wykrył odwarstwienie siatkówki prawego oka.

18 kwietnia 2018 – stwierdzono odwarstwienie siatkówki z przedarciem
Operacja - PPV 23G, endolaserokoagulacja siatkówki, wymiana DK-lina/ olej silikonowy (1300) w prawym oku.
Na kontroli prawdopodobnie po miesiącu (nie pamiętam dokładnie kiedy to stwierdzono)
Niedoleganie siatkówki, jaskra wtórna.

2 lipca 2018
Operacja – PPV 23G, wymiana oleju silikonowego 1300 cst/ d-k lina/ olej 2000cst, endolaserokoagulacja siatkówki w prawym oku.
Na kontroli po miesiącu również i tym razem stwierdzono że siatkówka nie dolega.

5 września 2018
Operacja – PPV 23G, płukanie przedniej komory, wymiana oleju silikonowego (5000cst), retinotomia obwodowa (1/3), endolaserokoagulacja siatkówki w prawym oku.
Na kontroli stwierdzono zaćmę wikłającą oraz jaskrę wtórną.

24 kwietnia 2019
Operacja – PPV 23G, ewakuacja oleju sylikonowego z komory ciała szklistego, płukanie przedniej komory prawego oka.
Stwierdzono również potrzebę laserokoagulacji lewego oka co uczyniono po tygodniu podczas wizyty kontrolnej.

30 maja 2019 – operacja zaćmy
Fakoemulsyfikacja zaćmy wikłającej, implantacja sztucznej soczewki wewnątrzgałkowej dotorebkowo w prawym oku (soczewka Akreos Adapt +17.00)

Ostrość wzroku na dzień 30 maja 2019
W dal PO: 0,05 s.cor ->0.2 c .shp -2.5D
W dal LO: lp z 1m -> 1.0c shp -8.0D
Z bliska PO: 1.25 s.cor
Z bliska LO: 0.5 c.shp -5.0D

Moje pytania.
1. Minęło prawie 2 m-ce od ewakuacji oleju i 0,5 m –ca od operacji zaćmy.
Tekst czcionką 10 pkt przeczytam lecz jest on za mgłą i pływa (nie jest w linii prostej)
Czy to się poprawi ?
2. Obecnie zakrapiam oczy 2x dziennie Cosopt. Ciśnienie oka w na kontroli było w normie. Czasem jednak czuje ucisk w okolicy oka, szczególnie rano, pewnie jest to spowodowane wzrostem ciśnienia. Widzę też czasem przepływające światełka od strony nosa. Czy w moim przypadku jaskra wtórna doprowadzi do ślepoty?
3. Wskazania: Oszczędzający tryb życia bez wysiłków fizycznych.
Pracuję fizycznie (serwis pojazdów szynowych)
Jak długo szczególnie się oszczędzać (pół roku)?
A później jak wygląda sprawa dźwigania, (ile można bezpiecznie podnieść)?
Wiem że dźwiganie ciężkich rzeczy dożywotnio wykluczone.
4. Czy czytanie, intensywna nauka, praca przy komputerze jest bezpieczna (planuje studia)?

Pozdrawiam.

Opublikowany : 16/06/2019 8:19 pm
(@zofia)
New Member

DzieŃ Dobry
Miałem WYKONANą WITREKTOMIE PRAWEGO OKA+ ENDOLASER+ PODANIE GAZU sf6 DO KOMORY CIAŁA SZKLISTEGO DNIA 18.07. nA ZABIEG ZOSTAŁEM SKIEROWANY PO WIZYCIE NA OSTRYM DYŻUŻE PO STWIERDZENIU ODWARSTWIENIA SIATKÓWKI . iDąC NA ZABIEG WIDZIAŁEM WSZYSTKIE RZĘDY NA TABLICY. oBECNIE MINĘŁO JUŻ 6 TYGODNI NA OKO NIC NIE WIDZE POZA BARDZO CIEMNYMI KONTURAMI Z ODLEGŁOŚCI 1M. mAM PYTANIE CZY TAK JUŻ POZOSTANIE. cZY W DALSZYM CIĄGU UTRZYMUJE SIĘ GAZ W OKU KTÓRY UTRUDNIA WIDZENIE?. jAKIE KROKI TERAZ POCZĄĆ W TEJ SPRAWIE. w POLIKLINICE MIAŁEM DWIE WIZYTY PO ZABIEGU I PRZY ŻADNEJ LEKARZ NIE MÓGŁ WYKONAĆ usg, TŁUMACZĄC ŻE TAM W OKU JEST JESZCZE GAZ. 30.08 JADE NA TRZECIĄ WIZYTĘ ALE SAM WIEM ŻE STAN MOJEGO OKA SIĘ NIE ZMIENIŁ OD WCZEŚNIEJSZYCH WIZYT. cAŁY CZAS BIORę KROPLE lEVOMER I yELLOX. pROSZę O JAKIEŚ INFORMACJE , KTÓRE POMOGą MI W DALSZYM POSTęPOWNIU.

Opublikowany : 29/08/2019 2:00 am
(@iwona)
New Member

Dzień Dobry Pani Doktor.
Moja mama jest po wylewie do gałki ocznej prawej. Ma blizne w plamce oka prawego po wylewie. i zaniki rpe z efektem okienkowym i hiperrefleksywnością naczyniówki. Lekarze powiedzieli, że nic nie da się już zrobić (okreslili, że ,,wyschło').
W lewym oku -AMD wysiękowe., nieregularny przebieg zew. pasma hiperrefleksyjnego-druzy siatkówki i ped. Poza tym stwierdzono angiopatie nadciśnieniową. Jest po kilku iniekcjach avastinem do k.c.sz. ol. Iniekcje były od listopada 2018r. 3 września 2019r Dostała aktylaze z powodu wystąpienia krwotoku posiatkówkowego w oku lewym. Niestety nie ma poprawy. Po drugim wylewie nie przeczyta tekstu nawet przez lupkę. Odmówiła podania gazu do ciała szklistego, bojąc się ze nie wytrzyma pozycji leżącej na brzuchu w nocy z powodu bólu nóg. W wypisie ze szpitala stwierdzono: dno oka lewego:tarcza nerwu II o granicy wyraźnej, kremowa. Naczynia tętnicze wąskie, sztywne, żyły poszerzone. W tylnym biegunie świeży krwotok podsiatkówkowy i pod rpe dochodzący do obu łuków naczyniowych od dołu dodatkowe ognisko krwotoku poniżej łuku, w samym centrum blizna. Na obwodzie przegrupowany barwnik. Siatkówka przyłożona .Po tym mama była jeszcze u kontroli i powiedziano jej, że nie wszystko się jeszcze wchłonęło. Niewielkie widzenie jest po bokach. Czy jest jeszcze ratunek dla oczu lub jednego chociaż oka? Co można i należałoby jeszcze zrobić w tym kierunku aby zachować wzrok? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Opublikowany : 20/09/2019 9:18 pm
(@beata87)
New Member

Mam pytanie. 3Moja 3mamusia 3jest po zaBIEGU WITREKTOMII I MAM PYTANIE: CZY MOŻE SAMODZIELNIE MYĆ WŁOSY I W JAKIEJ POZYCJI?

Opublikowany : 15/12/2019 3:45 pm
(@tatiana)
Eminent Member

Witam,
Wszystko zależy ile dni jest mama po zabiegu, we wczesnym okresie ( do 3-4 tyg.) warto to skonsultować z lekarzem prowadzącym, ponieważ dużo zależy od rozpoznania (odwarstwienie siatkówki,wylew, otwór w plamce, błona nasiatkówkowa) i przebiegu zabiegu (podany gaz do komory ciała szklistego lub olej silikonowy). Najczęściej wymagana pozycja to twarzą w dół, w pierwszych dniach (do 2 tyg.) lepiej byłoby mamie pomóc,a po tygodniu ostrożnie mogłabym już to robić samodzielnie oczywiście szczelnie zamykając oczy, oby nie mieć kontaktu z wodą lub szamponem. Po 4 tyg.praktycznie po każdej witrektomii przy prawidłowym gojeniu można tego typu czynności wykonywać samodzielnie bez większych ograniczeń.
Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka

Opublikowany : 15/12/2019 7:03 pm
(@beata87)
New Member

Dziękuję za odpowiedź.
Mamusia jest równo 3 tygodnie po zabiegu. Nikt jej nie kazał spać twarzą w dół. Dopiero wczoraj przeczytałyśmy o tym na forum. Podczas kontrolnej wizyty lekarz stwierdził, że nie ma obrzęków, wszystko wygląda dobrze. Wiemy, że widzenie będzie się jeszcze poprawiać w ciągu 2 miesięcy, ale mamusia twierdzi, że z dnia na dzień pole widzenia się powiększa i jest coraz lepiej.
Na forum przeczytałam, że po upływie 3 tygodni spanie w pozycji z twarzą w dół nie ma znaczenia, więc i tak nie wrócimy tego czasu. Teraz chodzi, by mamusia postępowała podczas rekonwalescencji jak najwłaściwiej. Będę jej pomagać przy myciu jeszcze przez jakiś czas.
Pozdrawiam Pani Doktor

Opublikowany : 16/12/2019 7:00 pm
(@roomack)
New Member

Witam Panią doktor.
na wstępie przepraszam za caps lock ale tak mi wchodzi tekst, na komputrerze caps mam wyłączony.
Wygląda na to że czeka mnie witrektomia, za 3 godziny mam kwalifikację ppv.
tu rodzi się wiele pytań, bo wiem z przeczytania całego wątku, że delikatnie mówiąc skończyło się życie, jakie prowadziłem do tej pory, a dramat polega na tym, że bardzo je lubiłem bo należę do ludzi którzy są kowalami swojego losu i robią sobie takie życie, jakie chcą mieć.
no cóż, nie zawsze jak widać starczy zdrowia. w tym momencie, mając w pamięci pytania innych osób do pani, od razu widać co dla kogo jest ważne. ja większość radości życia czerpię z bodźców wzrokowych i zacząłem się uczyć zawodu programisty, w którym wzrok jest podstawą., tym większym szokiem jest dla mnie to co się stało z moim wzrokiem, czego jako przyczynę odbieram wyczerpujący tryb życia w ostatnich szczególnie miesiącach ale do rzeczy.
dzień przed sylwestrem podczas pracy polegającej w pewnym stopniu na noszeniu zauważyłem mroczki i nitki. jako że nie biegnę z byle czym na sor, próbowałem bezskutecznie w półmilionowym mieście znaleźć w ten dzień okulistę. odpuściłem po 2 godzinach szukania, bo jeszcze goście przyjechali. pojechałem na drugi dzień już na sor z okulistyką, bo objawy nie ustąpiły. mieli zepsuty aparat do usg i kazali mi na własną rękę szukać kogoś kto mi to wykona zamiast przekierować mnie do innego soru gdzie mają sprawny aparat. wypuścili mnie z diagnozą pęknięcia naczynia do ciałą szklistego, w opisie badania jest że siatkówka przyłożona. 2 stycznia pojechałem do przychodni przy klinice okulistycznej dużego szpitala, gdzie pan doktor stwierdził że skoro siatkówka jest przyłożona, to nie ma pośpiechu i wystarczy w ciągu 2 tygodni zrobić badanie i tak się u nich zarejestrowałem, wczoraj było usg i sitatkówka już nie była przyłożona tylko odwarstwiona i przerwana. przez ten cały czas od sylwestra wypiłem tylko 2 piwa i niewielką ilość czerwonego wina i to nie jednego wieczoru a potem do usg już nic i nic nie dźwigałem, a zmiany się cofały i widziałem coraz lepiej, aż w ostatnią niedzielę nastąpiło nagłe poorszenie bez widocznej przyczyny, żadnego wysiłku, od 10 dni zero alkoholu. przez ten czas brałem lek zalecony przez lekarza na sor cyclonamine.
wczoraj lekarz wykonujący usg powiedział że operacja jest prawie pewna i kazał mi leżeć do dzisiaj rano co też uczyniłem i zgłosić się do chirurga koniecznie dzisiaj na kwalifikację ppv.
i teraz pytania:
1) czy to oznacza, że od razu położą mnie na oddział czy każą znależć sobie prywatną placówkę która wykona zabieg ?
2) czy warto zaufać uck w gdańsku w tak ważnej sprawie czy raczej dadzą studentom pobawić się moim okiem i poświęcą mój wzrok w "imię nauki" ?
no i potem:
3) jak długo bez roweru ?
4) JAK DŁUGO BEZ PRACY PRZY KOMPUTERZE ?
5) jak długo bez pracy fizycznej (konieczne podnoszenie kartonów do 10kg ) ? ale tu może mnie ktoś zastąpić a ja mogę przejść do dużo lżejszej pracy na jakiś czas. jeśli na zawsze to będę musiał zmienić pracę.
4) jak długo bez siłowni ? ćwiczę nie ciężko na rzeźbę czy masę bo i tak nie mogę z powodu wcześniejszej kontuzji barku więc ćwiczę z małymi ciężarami (WYCISKANIE NA ŁĄWCE DO 20KG) a dużą ilością powtórzeń. czy będę mógł ćwiczyć dla samej aktywności mięśni z bardzo małymi ciężarami poniżej 10kg ?
5) jak długo bez seksu w ogóle ? kiedy chociaż lekko będę mógł ? czy w tego rodzaju ograniczeniu które wyczytałem chodzi o akrobacje łóżkowe i duży wysiłek fizyczny czy o "naprężenia" powstające podczas orgazmu ?przepraszam za nazywanie rzeczy po imieniu ale nie jesteśmy dziećmi a to ważne rzeczy są, pozbawianie się całej radości życia może prowadzić do depresji.
6) JAK DŁUGO BEZ ALKOHOLU W OGÓLE ? (LUBIĘ przy weekendzie PIWKO, SZKLANECZKĘ WHISKY ALBOkieliszek DOBREGO WINA, NIGDY SIĘ NIE UPIJAM)
uff rozpisałem się, dlatego dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie i
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź pani doktor,
pozdrawiam serdecznie
Darek

Opublikowany : 14/01/2020 9:35 am
(@michal)
New Member

Witam kolegę:)
Też jestem z gdańska. 30 listopada 2018 zauważyłem przesłonę od strony nosa, tego samego dnia udałem się na ostry dyżur okulistyczny do szpitala na zaspie, gdzie od razu zdiagnozowano odwarstwienie siatkówki. Nie robiono mi usg - wystarczyła lampa szczelinowa. dziwi mnie zatem dlaczego ktoś nie wykrył początkowego odwarstwienia siatkówki ani nie zasugerował laserowania - choćby prywatnie. był piątek i żaden szpital w gdańsku nie robi przez weekend witrektomii. Od razu udałem się taxi do uck. gdzie przyjęto mnie od razu na oddział i w poniedziałek miałem witrektomię. Diagnoza brzmiała - przedarciowe odwarstwienie siatkówki. Tydzień wcześniej dźwigałem ciezki dywan do prania i to musiał być ten moment krytyczny. Wykryto też u mnie struktury kraciaste wokół siatkówki, które sprzyjają przedarciom. operacja 3 grudnia się udała, siatkówka przyłożona, wpuszczony gaz sf6 oraz laserowanie siatkówki dla zabezpieczenia.
2 tygodnie spania na siedząco, aby siatkówka się przyłożyła. Potem kilka kontroli w poradni siatkówkowej przy Uck, gdzie robiono mi usg oka.
Zalecenia są niestety takie, że do końca życia nie mogę dźwigać powyżej 7 kg ani gwałtownie się schylać. też chodziłem kiedyś na siłownię i okazało się, że przy wadzie -4 (a miałem -6) siatkówka się napręża i grozi to odwarstwieniem. Rower? jak waży powyżej 10 kg to niestety trzeba go podnieść - ja wolę nie ryzykować i na rowerze po prostu już nie jeżdże. wzrok jest dla mnie najważniejszy. teraz pojawiła mi się zaćma pooperacyjna i będę operowany w gdyni w prywatnej klinice 4 lutego bo mogłem sobie w ten sposób wybrać najlepszą soczewkę. zwykły szpital daje najtańszą. Koniecznie znajdź dobrego lekarza, który będzie ciebie prowadził i kontrolował - ważna jest tu laseroterapia, która zabezpieczy przed ponownym odwarstwieniem. w uck operację robiła mi dr murawska - mogę polecić. pozdrawiam i trzymaj się- michał

Opublikowany : 14/01/2020 10:33 am
(@michal)
New Member

Jeszcze jedna sprawa - jestem prawnikiem i oczy są dla mnie równie ważne jak dla ciebie - niestety trzeba się pogodzić ze zmianą trybu życia, bo oczy mamy tylko jedne. już w uck w Gdańsku zbadano mi też drugie oko i okazało się, że są w nim otwory w siatkówce, które mogłyby spowodować odwarstwienie. Zalaserowałem je prywatnie po wyjściu ze szpitala i w tym oku wszystko jest ok.
w chorym oku już raczej nigdy nie będziesz widział tak, jak przed odwarstwieniem - zbyt długo trwał u ciebie stan odłączenia fotoreceptorów, ale spokojnie - drugie oko ci to nadrobi i po około roku nie będziesz prawie widział różnicy. po operacji pojawiła mi się również na chorym oku błona nasiatkówkowa, która powoduje skrzywienie obrazu - ale tu ponownie drugie oko będzie ci to próbowalo nadrabiać. efekt jest natomiast taki, że u mnie niekomfortowe jest jeżdżenie samochodem po zmroku - światła mają wokół siebie taką jakby otoczkę. pozdrawiam - Michał

Opublikowany : 14/01/2020 10:43 am
(@banita)
Active Member

Cześc panowie.
Wiele razy myslalem czy mozna odpowiadac za pania doktor, ale mysle ze sie nie obrazi, jesli podzielimy sie swoimi spostrzezeniami,i je uzupelni swoja wiedza.
ja mialem 5 witrektomii,i odpukac dopiero ostatnia sie udala.mozesz zapomniec o jakimkolwiek wysilku na silowni, jest to zbyt ryzykowne,i jakikolwiek jeden duzy wysilek moze znowu odwarstwic siatkowke.oko po witrektomii z mojego doswiadczenia goi sie kilka miesiecy,nawet pol roku czulem ranyw srodku. cale oko to jedna wielka rana, i masz wielki problem zeby nawet wstac z lozka.smutna prawda jest taka, ze stajesz sie 90% inwalida do konca zycia, mimo ze tego nie widac.nawet glupich zakupow nie mozesz wiekszych zrobic, bo ja nie ryzykuje z ciezarami wiekszymi niz 3-4 kg.powodzenia,pani doktor mam nadzieje odpisze na reszte pytan, czytam ten watek juz od kilku lat z ciekawoscia.

Opublikowany : 14/01/2020 6:38 pm
(@mcartek)
New Member

Pani doktor.
W poniedziałek miałem kolejny (3) zabieg witrektomii. Po jakim czasie mogę wykonać badanie rezonansu magnetycznego głowy (zlecenie przez neurologia). Czy operacja koliduje z badaniem?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Opublikowany : 22/01/2020 11:09 pm
(@angee)
New Member

Witam, Pani doktor mam 29lat i jestem tydzień po zabiegu witrektomii 25g przez część płaską ciała rzęskowego z usunieciem błon przedsiatkówkowych oraz ilm i tamponadą gazem sf6 oka lewego. dawno temu ok 15 lat wstecz przeszłam bardzo cęzką grypę która była polaczona z silnym zapaleniem spojówki, podczas rutynowych badań na bilansie pani okulistka dopatrzyła się "blizn" w okolicy mojej plamki i skierowała mnie na dalsze leczenie do Centrum zdrowia dziecka. niestety po moim dwutygodniowym pobycie i przeleczeniu min encortonem w dosc duzej dawce nie potrafiono mi pomoc. zostalam wypisana do domu z diagnozą ze nic sie nie zmieniło a moje blizny przestały naciekac i lekko unosza mi siatkówke jednak wzrok mam idealny. kazano mi nie cwiczyc, nie dzwigac, ogolnie uwazac na siebie a gdy odklei mi sie siatkowka od razu operacja.
i wlasnie teraz po 15 latach zauwazylam ze na lewe oko nagle zaczelam widziec jak za mgla, pierwsza pani doktor do ktorej trafilam również nie potrafiła mi pomoc az w koncu trafilam do kliniki dr szaflika w warszawie i do pani doktor magdaleny, ktora stwierdzila ze trzeba operować od razu. tuz przed diagnozą i cała sytuacja pogorszenia sie wzroku staralismy sie z partnerem o dziecko, niestety operacja wymusiła przerwanie nam tego. stad moje pytanie po jakim czasie od operacji możemy znów zacząć? i ciąza (jesli udaloby nam sie teraz w miarę szybko począć dziecko) będzie miała jakiś wpływ na nawrót choroby?
serdecznie dziękuję za odpowiedz
Angelika

Opublikowany : 24/01/2020 6:35 pm
(@ukasz22)
New Member

Witam, od 16 roku życia zauważyłem zmiany w moim lewym oku, po niefortunnym incydencie gdzie upadłem i rozbiłem skroń. Od tego czasu zauważam w jednym oku jeden duży męt taka dłuuuga nić. Miałem mieć robioną witreolize laserową jednak do niej nie doszło ze względu na mój młody wiek. Dostałem krople, które i tak nic nie pomogły. Chciałbym się dowiedzieć czy witrektomia mogłaby mi pomóc. jeśli siatkówka jest w porządku to na chłopski rozum wystarczy wymienić tylko płyn. czy jest taka możliwość bez większego ryzyka. aktualnie mam 23 lata. pozdrawiam

Opublikowany : 14/02/2020 3:46 pm
Strona 6 / 6
Udostępnij: