okulary do komputer...

Powiadomienia
Clear all

okulary do komputera

2 Posty
2 Users
0 Reactions
10.6 K Widok
(@Dominox3)
New Member Gość
Autor tematu

Dobry wieczór.
Bardzo dziękuję za odpowiedź na poprzednie pytanie. Zaczęłam się zastanawiać czy skoro mam krótkowzroczność nie powinnam nosić okularów do komputera. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. :) :) :)

Opublikowany : 31/01/2010 9:58 pm
(@Anonymous)
Eminent Member Gość

Dominox3 napisał:

Dobry wieczór.
Bardzo dziękuję za odpowiedź na poprzednie pytanie. Zaczęłam się zastanawiać czy skoro mam krótkowzroczność nie powinnam nosić okularów do komputera. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. :) :) :)

Dobry wieczór!
Trudno dać precyzyjna odpowiedź bez dokładnego badania.Generalnie przy małej krótkowzroczności okulary korygujące wadę wzroku (minusowe) nie są potrzebne do pracy z bliskich odległości.Oko krótkowzroczne ma większą moc układu optycznego niż oko normowzroczne. Szkła minusowe osłabiają moc optyczną oka.Praca z bliskich odległości przy oku normowzrocznym wymaga wysiłku akomodacji najczęściej w granicach 3 dioptrii. A to oznacza że oko krótkowzroczne z wadą ok.-3,0 praktycznie nie musi akomodować pracując z bliska bez okularów.A oko z wadą do -3,0 wykorzystuje znacznie mniej akomodacji, niż oko bez wady wzroku.Korygując wadę w całości zmuszamy oko do pełnej akomodacji, co często przyczynia się do progresji wady wzroku i objawów zmęczenia oczu.Często zalecana jest praca przy komputerze w słabszych niż wada szkłach minusowych, a przy krótkowzroczności do -1,0 czasami mogą być pomocne nawet małe "plusy" (od +0,25 do +0,5).Do dłuższej pracy przy monitorach komputerowych zalecane są szkła z powłoką antyrefleksyjną. Najważniejsze stworzyć jak najbardziej komfortowe warunki pracy dla naszych oczu.

Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka ;)

Opublikowany : 31/01/2010 10:39 pm
Udostępnij: