witrektomia

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

witrektomia

89 Wpisy
31 Użytkownicy
0 Reactions
76.9 K Widoki
(@banita)
Wpisy: 8
Active Member

Dzien dobry
chcialem podziekowac za swietny watek i pani odpowiedzi. Bardzo rzadko sie zdarza , ze mozna liczyc na konkretna fachowa pomoc w internecie.
Mam pytanie - najpierw moze ogolny opis mojej sytuacji wiek 43 mialem juz 5 witrektomii.Zgodnie z zasada ze im mlodszy organizm tym trudniej sie oko goi,i robia sie blizny.Przez 3 lata kiedy sie zmagam z choroba, mialem kilka razy stosowany metypred. I niestety po jakims czasie sterydy spowodowaly, ze w drugim zdrowym oku zaczely sie pojawiac objawy zacmy posterydowej.Czy jest sens ruszac drugie zdrowe oko(w sensie operacji zacmy), jesli w pierwszym mialem juz 5 witrektomii? Dodam ze jestem wczesniakiem, mam w obydwoch oczach -9 retinopatie i pare innych chorob.
drugie pytanie- po operacji zacmy jest ryzyko odwarstwienia siatkowki. Czy to ryzyko trwa kilka tygodni/miesiecy,czy juz do konca zycia jest to zwiekszone ryzyko odwarstwienia?

Bede wdzieczny za odpowiedzi,pozdrawiam

Opublikowano : 21/04/2018 2:41 am
(@tatiana)
Wpisy: 49
Eminent Member

Witam, dziękuję za dobrą ocenę :),
Pana sytuacja ze wzrokiem rzeczywiście jest dość poważna, skoro musiał Pan przejść tak intensywne leczenie. Jeżeli chodzi o zaćmę posterydową w lepszym oku, to wskazania do operacji są jednoznaczne w sytuacji, kiedy zaćma postępuje i utrudnia Panu życie. Jeżeli zaćma jeszcze nie jest na tyle zaawansowana można jeszcze się wstrzymać z zabiegiem. Operacja zaćmy nie stwarza dodatkowego ryzyka odwarstwienia siatkówki jeżeli nie jest powikłana. W Pana przypadku ryzyko odwarstwienia siatkówki zależy przede wszystkim od stanu siatkówki, czy są na obwodzie siatkówki otwory, zmiany zwyrodnieniowe, które predysponują do odwarstwienia siatkówki, trakcje szklistkowo-siatkówkowe. Jeżeli takich zmian okulista nie stwierdza, to odwarstwienie siatkówki po operacji zaćmy lub bez operacji jest znikome, aczkolwiek wada -9,0 zmusza do regularnej kontroli stanu obwodowej siatkówki 1x 6 mies., ponieważ stwierdzone w odpowiednim momencie zmiany można zabezpieczyć laserem.
W momencie podjęcia decyzji o operacji zaćmy warto wspólnie z lekarzem prowadzącym ustalić jakiego rodzaju i jakiej mocy soczewka ma być wszczepiona, żeby stworzyć Panu optymalny komfort widzenia. Najlepiej gdyby była to soczewka wieloogniskowa lub jednoogniskowa z ustawieniem mocy soczewki na niewielkiego stopnia krótkowzroczność po zabiegu (-2,5 do -3,0D).
Gdyby mia Pan jeszcze pytania, chętnie służe pomocą :).
Pozdrawiam
Tatiana Pokotycka

Opublikowano : 27/04/2018 2:09 am
(@banita)
Active Member

Dziekuje bardzo :) męczę się już z tym prawie trzy lata, przeczytałem praktycznie cały internet na temat witrektomii i odwarstwienia siatkówki. Jedno pytanie które przychodzi mi na myśl- czy jesli oko po odwarstwieniu zagoiło sie prawidłowo, wszystko jest w porządku,i siatkówka jest przyłożona,to czy słońce moze mieć jakiś negatywny wpływ na przyłożenie, i ogólny stan oka?Od wielu lat stosowałem tzw kąpiele słoneczne, tzn patrzenie na słonce z zamknietymi oczami przez minute -dwie i pożniej zakrywanie oczu dłonmi do calkowitej ciemności. Czy wystawianie zamknietych oczu na slońce w moim przypadku jest duzym ryzykiem?Pytam, bo takie naświetlanie bardzo dobrze na mnie wpływa, i na oczy też.

I jeszcze może drugie pytanie- czy w przypadku zaćmy posterydowej są jakiekolwiek metody nieoperacyjne, żeby ją zmniejszyć, cofnąć?Jakies krople, napary zioła, cokolwiek bezpiecznego co Pani zna i moglaby polecić? Dziekuję i pozdrawiam :)

Opublikowano : 04/05/2018 8:53 pm
(@tatiana)
Eminent Member

Witam ponownie,
Zdecydowanie mogę Pana uspokoić - takie "kąpiele słoneczne" dla oczu przy zamkniętych powiekach w żaden sposób nie zaszkodzą na siatkówkę i inne części oka, nawet po operacji z powodu odwarstwienia siatkówki. Co innego otwarte oczy.
Jeżeli chodzi o zaćmę posterydową, to celem zatrzymania progresji można stosować krople typu Catalin, Cataroft lub Vitreolent. Cofnąć zaćmy w żaden sposób nie da się. Innych sprawdzonych z udowodnionym działaniem przeciwzaćmowym leków lub innych metod leczenia niezabiegowego nie ma.
Pozdrawiam serdecznie
Tatiana Pokotycka

Opublikowano : 13/05/2018 8:22 pm
(@mariusz1982)
Wpisy: 2
New Member

Dzień dobry szukając informacji o witrektomi natrafiłem na forum w którym Pani doktor udziela Profesjonalnych odpowiedzi. Mam kilka pytań dziś mija 23 dzien od przeprowadzonej witrektomi z powodu PO urazowego otworu plamki. Podczas zabawy dronem pękło smiglo i uderzyło mnie w lewe oko w wyniku uderzenia zrobił mi się otwor plamki. Od wypadku minęło 5 miesięcy gdyż lekarz prowadzący mówił że jest możliwość samoistnego zrosniecia otworu Niestety nie zagoilo się i PRZEPROWADZONO mi wiktraktomie z podaniem gazu dziś otworu już nie ma ale wzrok jest nie ostry widzieć widzę lecz mam obraz rozmazany. Załącze zdjęcie ostatniego OCT jakby byla pani DOKTOR tak uprzejma i zerkla na to zdjęcie bo nie wiem czy to z czasem się WYOstrzy ten wzrok czy można coś jeszcze zrobić żeby wspomóc powrót do normalnego widzenia. W jednym z postów pisała Pani doktor że jest laser którym można wspomóc leczenie z góry dziękuję pozdrawiam serdecznie Mariusz

Opublikowano : 13/06/2018 12:57 am
(@banita)
Active Member

Przrpraszam napisalem kilka swoich zdan do pytania powyzej, ale uznalem ze nie powinienem sie wtracac. Pozdrawiam serdecznie panią doktor.

Opublikowano : 13/06/2018 7:46 pm
(@tatiana)
Eminent Member

Witam Panie Mariuszu,
Odpowiadam z dużym opóźnieniem ponieważ miałam dłuższy urlop. Niestety rzadko, prawie nigdy ostrość wzroku po operacji z powodu otworu siatkówki centralnej nie wraca do normy. Dobrym efektem operacji jest zamknięcie otworu, a ostrość wzroku stopniowo się stabilizuje do około 6 mies. Ale trudno liczyć na poprawę większą niż 2 rzędy z tablicy do sprawdzenia ostrości wzroku. Niestety nie otrzymałam załącznika z badaniem OCT, gdyby chciał Pan,żebym zobaczyła wynik OCT, można go przesłać na e-mail. Wiidzenie może być rozmazane również z powodu zaćmy (na skutek urazu lub witrektomii). Laser w tym przypadku nic nie pomoże, a nawet mógłby zaszkodzić, laserem zabezpiecza się obwodowe otwory siatkówki, otworu plamki nie zabezpiecza się laserem. Pozdrawiam serdecznie i służę pomocą. Tatiana Pokotycka

Opublikowano : 01/07/2018 6:33 pm
(@ola90)